БНБ ще следи дали банките оценяват клиентите за риск от изпиране на пари

БНБ ще следи дали банките оценяват клиентите за риск от изпиране на пари
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.08.2023
  • Сподели:

От 3 ноември Българската народна банка ще прилага Насоки на Европейския банков орган (EBA) в съответствие с европейска директива за комплексна проверка на клиента и факторите, които кредитните и финансовите институции трябва да вземат предвид при оценка на риска от изпиране на пари и финансиране на тероризма.

 

 

Промяната в насоките е свързана с включването на клиенти, които са организации с нестопанска цел, съобщи централната банка.

За тези лица са описани мерки, базирани на оценка на риска, които дружествата следва да предприемат, когато за първи път оценяват рисковия профил на клиент или потенциален клиент, както и са описани рисковите фактори, които следва да бъдат отчетени при определянето на риска, свързан с тази категория клиенти.

Оценката ще обхваща отношенията на банките, както при индивидуални делови взаимоотношения с клиента, така и случайни сделки.

БНБ ще прилага и други Насоки на EBA, свързани с водените политики и използването на механизми за контрол за ефективно управление на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма при предоставянето на достъп до финансови услуги.

С промените се определят по-подробно политиките, процедурите и механизмите за контрол, които кредитните и финансовите институции следва да прилагат, за да намалят и управляват ефективно рисковете.

Мерките включват контрол при предоставянето на платежна сметка за основни операции в съответствие с европейска директива.

С Насоките се въвежда изискването кредитните и финансовите институции да приложат чувствителни към риска политики и процедури, за да гарантират, че техният подход за комплексна проверка на клиента не води до неоправдано лишаване на клиенти от законен достъп до финансови услуги.

Станете почитател на Класа