Сиркаров: Влизането в еврозоната не води до сериозна инфлация автоматично

Сиркаров: Влизането в еврозоната не води до сериозна инфлация автоматично
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.09.2023
  • Сподели:

По план еврото трябва да стане официална валута у нас от 1 януари 2025 г. Голяма част от обществото предсказва криза и поредното поскъпване на стоки и услуги. Според икономисти, промяната няма да е толкова драстична.

 



"Промяната е кардинална, съществена, нормално е да има притеснения. И е важно институциите да обяснят какви са рисковете, какви са ползите, какво ще се случи след една година, след две години, за да може хората да си направят преценка, какво и как да правят", обясни пред NOVA News икономистът Владимир Сиркаров.

Според него някои от страховете са преекспонирани. "Реалната ситуация е такава, че нито рисковете, нито позитивите, трябва да се преекспонират и в крайна сметка, лично според мен, няма да има съществена промяна в нашия живот на следващия ден след приемането на единната валута", допълни Владимир Сиркаров.

Процесите в икономиката са комплексни. "Инфлационните процеси са комплексни и носят със себе си едни тенденции, но влизането в еврозоната не води до сериозна инфлация автоматично. Това се е показало и при редица други страни, които са се присъединили към еврозоната", уточни още икономистът.

Станете почитател на Класа