Отпадна идеята за приравняване на гражданския и трудовия договор

Отпадна идеята за приравняване на гражданския и трудовия договор
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.12.2023
  • Сподели:

Предложението за приравняване на гражданския договор с трудовия беше отхвърлено от депутатите в парламентарната комисия по бюджет и финанси по време на обсъждането на промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Според депутатите от ГЕРБ, ДПС и ИТН сегашната практика е добра и позволява при съмнения за „скрит“ трудов договор да се намеси Инспекцията по труда и няма нужда НАП да влиза в излишни административни производства.

Членовете на комисията отхвърлиха и идеята за данъчно облекчение за физическите лица от 0,5% от платения от тях ДДС, но не повече от 100 лв. месечно, съгласно регистрирани в услуга на НАП фискални и системни бонове, които не са фактури и единичната им стойност да не е по-висока от 2000 лв.

Отпадна и т.нар. „данък бакшиш“, който предвиждаше и бакшишите да се облагат с данъци. Идеята беше част от мерките за изсветляване на ресторантьорския бранш, предложени от Министерския съвет като алтернатива на връщането на данъчната ставка за ресторантите и кетъринг услугите на 20%.

По време на обсъжданията депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров предложи да бъде въведен таван за командировъчните на служителите от 1000 лв. на годишна база.

Станете почитател на Класа