Финансов анализатор: Златото поскъпна рекордно заради очакванията за намаляване на лихвите в САЩ

Финансов анализатор: Златото поскъпна рекордно заради очакванията за намаляване на лихвите в САЩ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.12.2023
  • Сподели:

Рекорди в цената на златото бяха достигнати през последните седмици. Фючърсите за доставките през декември достигнаха 2071 долара за тройунция в петък, задминавайки предишния си връх от 2051,50 долара, ударен през август 2020 г. Златото поскъпва през седем от последните осем седмици, а ръстът му за тази година достига 11%.

"Причината златото да бъде близо до нива от 2100 долара са очакванията за намаляване на лихвите в САЩ и Европа. Златото не носи такава доходност, каквато има лихвата. Когато лихвите вървят нагоре, инвеститорите избягват покупката му", обясни пред БНР финансовият анализатор Цветослав Цачев.

Среброто също се представя добре, отбеляза още той.

През следващите дни и седмици трябва да видим стабилизиране на цената на златото, прогнозира Цачев.

"То е монетарният инструмент. Винаги се е отъждествявало с алтернатива на парите и възможност да се спечели при инфлация.

Трябва да следим поведението на щатския долар. Когато еврото поскъпва, това води до по-евтино злато, защото то се оценява в долари. Когато еврото върви нагоре, златото също поскъпва. През последните седмици обаче връзката не е толкова силна. Може би защото се очаква, че и лихвите в еврозоната ще вървят надолу по паралелен начин.

От значение са големите пазари, като Индия и Китай, където търсенето на физическо злато, като алтернатива на спестяванията, е много голямо".

Когато има голяма динамика в цените на златото, е трудно да се правят пари – и от спекулантите, и от дългосрочните инвеститори, обясни експертът.

"Трябва първо да се стабилизира цената. Това се случва през последните два-три дни".

Той посъветва хората да инвестират в акции на компании, които добиват злато.

"Добивните компании са тези, които най-много ще спечелят от ръста на цената".

Не смятам, че златото ще гони нива от 2250 долара през 2024 г., смята Цачев.

 
 

Станете почитател на Класа