Какво губи България от провала на ''Южен поток''

ДВ: Шест държави от ЕС и кандидатката за членство Сърбия имаха интерес към „Южен поток", защото в момента плащат за руския газ между 25 и 40 процента повече, отколкото Германия или Великобритания. Дали ЕС не е заплашен от разцепление след провала на този проект?

Герхард Мангот: ЕС все още няма убедителен отговор на въпроса как да бъде гарантирана енергийната сигурност на повечето държави от Югоизточна Европа. Тъкмо тези страни страдат особено много, когато възникне газов спор между Москва и Киев. „Южен поток" определено щеше да даде възможност на държави като България и Сърбия да се предпазят от такъв риск. Сега Брюксел трябва да им обяснява защо няма да получат очакваните стотици милиони долари от транзита на руски газ по „Южен поток". А тези пари спешно им трябват. Според мен ЕС няма отговор на този въпрос.

ДВ: В същото време западноевропейските страни и занапред ще получават газ на по-изгодни цени.

Герхард Мангот: Страни като Германия и Великобритания нямаше да имат никаква печалба от „Южен поток", това е ясно. Те се снабдяват от „Северен поток" и „Ямал". На такива страни не им струва нищо да блокират „Южен поток". А това едва ли е доказателство за солидарността вътре в ЕС. Пита се обаче: какво ще предложи ЕС на югоизточноевропейските страни, които сега ще плащат цената на геополитическия конфликт? Брюксел ще се яви с празни ръце, а това със сигурност ще предизвика негодувание.

ДВ: Има ли в момента алтернатива?

Герхард Мангот: Възможно е, разбира се, Русия да изгради разпределителни терминали за доставка на газ на турско-българската и турско-гръцката граница. При това положение обаче европейците ще трябва да изградят газопровода дотам, за да могат да поемат горивото. Съмнявам се, че ЕС ще отиде на този вариант. Защото няколко страни в ЕС, пък и САЩ, упражняват сериозен натиск да се купува по-малко руски газ. В момента тече почти истерична дискусия по въпроса дали Европа е зависима от руския газ или пък Русия е зависима от европейските пари. Всъщност и двете страни са зависими една от друга - и могат да печелят една от друга.
DW

Станете почитател на Класа