Акушерката Емилия Ковачева вече не е обвинена в опит за убийство

Софийският градски съд остави в ареста акушерката Емилия Ковачева, която вече не е обвинена в опит за убийство на новородено бебе в болницата "Софиямед", а за нанасяне на тежка телесна повреда.

По-рано днес прокуратурата отбеляза, че от записите на охранителните камери се вижда, че акушерката е нанесла множество удари на бебето, включително и с шише за хранене, и определи действията й като жестоки и садистични.

Според експертна справка, представена от обвинението, Ковачева не страда от психично заболяване.

Наблюдаващият прокурор обаче каза, че по разследването се чакат и резултатите от медицинска експертиза за състоянието на жената, която ще бъде назначена на по-късен етап. Нейният адвокат Владислав Янев заяви пред съда, че черепно-мозъчната травма на бебето е възможно да е била нанесена на много по-късен етап, а да не е резултат от действията на Ковачева.

Според защитата бебето може да е било изпуснато по време на изследвания, които са му правени от следващите екипи и когато е нямало камери, които да заснемат действията им.

Пред съда адвокат Янев отбеляза и че акушерката е била принудена да "робува" на смени по 24 часа, защото семейството й живеело под прага на бедността.

Според него има вероятност и жената да страда от психично заболяване и трябва да се направят по-задълбочени изследвания. Решението може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

 

Станете почитател на Класа