Адвокатът фантом Чанков и как съдът влияе на въртенето на парите в "Инвест банк"

Адвокат Калин Чанков от Софийската адвокатска колегия със сигурност ще влезе в историята на правосъдието в България, след като забърка невиждан съдебен казус в полза на банката на Петя Славова - "Инвест банк".

Срещу адвокат Чанков има висящо наказателно производство, свързано със спор за имот, кой знае как прехвърлен с пълномощно от мъртъв човек. А през 2009 г. авдокатът е уловен при операция на полицията в клон на банка, заедно с двама души, следени за незаконна банкова операция, докато се опитват да изтеглят в брой 800 000 лв. Двамата са вкарани в ареста, а срещу адвоката не са повдигнати обвинения, той остава свидетел.

Третият случай, при който адвокат Чанков влиза в новините, е по повод делото на фирмата "Месокомбинат Варна" АД срещу "Инвест банк" на Петя Славова. Фирмата осъди банката да й върне неправомерно източени от сметката 2,5 млн. долара през 2010 г., плюс лихви, обезщетения и др, общо приблизително 9 млн. лева по днешния курс. Банката е обжалвала и делото се гледа в Софийски апелативен съд на 30 март.

Както вече писахме в e-vestnik (виж тук), в съдебно заседание внезапно се явява неканен и нечакан, като един фантом адвокат Чанков, застава до адвоката, който законно представлява фирмата "Месокомбинат Варна" АД, заявява на съда, че вече той преставлява фирмата, а нейният адвокат е освободен. Чанков внася няколко документа в съда - пълномощно за това уж уволнение, пълномощно, че той представлява фирмата, и документ, че въпросната фирма се отказва от иска си за приблизително 9 млн. лева, които е спечелила в съдебно дело срещу "Инвест банк" на Петя Славова.

Само луд човек може да се откаже

от тези извоювани по събеден път милиони. Но не и според адвокат Чанков. Той твърди пред съда, че всички пълномощни и документи са му връчени лично и подписани пред него.

Адвокат Калин Чанков. Снимка: e-vestnik
Майката на убития бизнесмен Борислав Манджуков, която е директор на "Месокомбинат Варна" АД, неговата сестра и друга негова роднина, които са членове на директорския борд на фирмата, обаче са внесли сигнал до главния прокурор, че са жертва на измама, не познават адвокат Чанков и не са му давали никакви пълномощни.
Няма информация от прокуратурата дали някой е обърнал внимание на този сигнал.

Според адвоката Чанков директорката Манджукова и директорският борд на фирмата са решили да го упълномощят да подари на банката на Петя Славова тези милиони.

Кой може да повярва в това? Съдията Стефан Гроздев, председател на съдебния състав и изпълняващ длъжността председател на Софийски апелативен съд, обаче повярвал на твърденията и на документите на адвоката (виж тук повече за него). Въпреки протестите на истинския адвокат на фирмата, съдията прекратява иска за милиони, които тя е спечелила на първа инстанция в Софийски градски съд. Истинският адвокат Веселин Драмов напразно моли да се отложи делото, защото твърденията на Чанков са лъжливи.

Съдия Стефан Гроздев. Снимка: в. Банкеръ
Съдията е глух за това. За него няма съмнения в документите и в абсурдното оттегляне на иска за приблизително 9 млн. лева.
Какво следва, при този

невиждан и нечуван цирк в съда?

Читатели кометираха, че не всичко е загубено за фирмата, защото тя може да обжалва до Върховния съд съдебното решения. Да, ама... има някои юридически тънкости, от които не се знае какво ще излезе. Първо, фирмата сама е оттеглила иска си. Какво да обжалва, след като сама го е оттеглила? По какъв ред? Има юридически възможности, но не са много ясни.

Отделно се очаква някакво развитие от страна на прокуратурата. Ако тя установи, че става дума за измама и документите са фалшиви, това съдебно решение естествено ще бъде отменено. Но докато това стане, може да минат години.
В практиката си съдиите обичайно отлагат граждански дела, свързани с наказателно дело, докато то не приключи. Тоест, гражданското дело ще се гледа чак като приключи наказателното. А кога ще приключи наказателното? Само един Цацаров знае...

Петя Славова, основен собственик и шеф на надзорния съвет на "Инвест банк". Снимка: Булфото
Казусът е много удобен за банката на Петя Славова. В "Инвест банк" тези пари са източени от сметката на "Месокомбинат Варна" АД през 2010 г. Общо от фирми на Манджуков в банката са източени над 5 млн. долара, за които той водеше няколко години битка по всички институции и съдебни инстанции да си ги върне, докато не беше убит през март 2014 г. Малко след убийството му неговата майка, директор на една от фирмите, спечели дело да й върнат парите, с много

категорично съдебно решение,

в което се подчертава, че аргументите на ответника са абсурдни и доказателствата за източване на парите са несъмнени.

Сега с виртуозното изпълнение на адвокат Чанков тези пари няма да се върнат още поне 2-3 години. Тоест - в една банка източват пари на свой клиент, не ги връщат и ги въртят, докато правосъдието върти делата. Така могат да минат и 10 години. Някой ще каже - ама съдът ще присъди лихви. Да, ама... след 8-10 години я камилата, я камиларят, я банката, я банкерката. И, както се вижда, съдът може да взима най-екстравагантни решения.

Но нищо от това нямаше да стане възможно без адвоката виртуоз Калин Чанков. Какъв ли хонорар е заработил за своето изпълнение?

Станете почитател на Класа