"Елате да видите какво става в село Врабча"

Който си мисли, че миграционният натиск през България е овладян, да отиде в село Врабча. Местните хора разказват, че таксита от София неспирно карат нелегални мигранти, които после продължават по пътя към Сърбия.

 

 

 

 

 

В отчаян опит да овладее нестихващия приток на бежанци и нелегални мигранти от юг и от изток, сръбското правителство обяви, че изпраща военни части по границите с България и Македония. При сегашните обороти на трафикантския бизнес през западните български граници, броят на нелегално преминаващите в Сърбия може да достигне 100 000 души годишно. Тази цифра не е изсмукана от пръстите на експертите, а отразява наблюденията през последните месеци. Те сочат, че средно около 300 души на денонощие преминават нелегално от България на сръбска територия.

 

Бившият началник на Гранична полиция Валери Григоров споделя лични впечатления от родния си Трънски край. "Жителите на намиращото се край Трън село Врабча ми казаха, че ако все още някой не вярва какво се случва на западната българска граница, нека да заповяда на селския площад и да види как таксиметрови коли от София неспирно докарват нелегални мигранти, а шофьорите им сочат посоката, в която трябва да продължат към Сърбия. Този поток явно остава "невидим" за Гранична полиция, а и за органите на местната власт. Причината за това е проста – каналджийството се е превърнало в доходоносен бизнес", казва Григоров.


"Златните" граници на България


Бившият шеф на Гранична полиция вижда причините за нерешените проблеми по българските граници в провала на идеята за единна държавна политика за вътрешната и външната сигурност. "Вижте само как се изгражда телената ограда по българо-турската граница. Тя не е довършена, но вече струва на българските данъкоплатци 300 милиона лева (бел. авт. близо 2 милиона лева на километър). Съвсем наскоро Министерски съвет реши да налее в нея още 45 милиона лева, а министър Румяна Бъчварова заяви, че ще трябват допълнително други 15 милиона лева. Вместо да бъде изготвена единна държавна поръчка, строителството на заграждението е поверено на трима областни управители, всеки от които е свободен да обявява отделни обществени поръчки за своята област. Това води и до забавяне на градежа, и до осезаемото му поскъпване", изтъква Григоров.


Според него, много средства отиват и за командировъчни и издръжка на полицаи от вътрешността на страната, командировани по границите, тъй като Гранична полиция няма ресурси да се справи с поверените й задачи. "Правим телени заграждения, но не правим нищо в посока на изграждането на интегрирано управление на граничната охрана. Гранична полиция така и не достигна изискваната от Националната стратегия по приемането в Шенген численост от 11.000 служители. Спрени бяха няколко проекта за подобряване на пограничната инфраструктура. Сред тях е начинанието на Световната банка за улесняване на преминаването през контролно-пропускателните пунктове и то си остава непроменено от времето на социализма", изтъква експертът.

 

 


Около 300 души на ден преминават нелегално от България на сръбска територия


Ни чули, ни видели?


"Нееднократно съм цитирал наблюденията на мои колеги по границата, че командированите полицаи се хвалели със спечелените 1500 евро по време на едномесечен престой край граничната бразда и приемали присъствието си там за "гурбет". В това отношение няма разлика между ситуацията на югоизточната и западната граница на страната. Тези факти няма как да не са известни на МВР и Гранична полиция, но не съм чул за някаква реакция за пресичане на корупцията по границите. Не знам защо съществува и Дирекция "Вътрешна сигурност", която би трябвало да противодейства на престъпното сътрудничество между граничари и каналджии, но заема позата "ни чул, ни видял"", казва Григоров.


Бившият шеф на Гранична полиция така и не успява да научи от МВР отговора на един въпрос, който в България сякаш никой не смее да зададе. А именно: Колко дела са заведени по член 280-ти от Наказателния кодекс за каналджийство? "По време на нарасналия между 2001 и 2003 миграционен натиск, като шеф на Гранична полиция имах информация за ежегодно завеждани по 150 дела срещу каналджии. По-късно тази статистика изчезна от справките на МВР, което е явен знак, че ведомството не желае да покаже на обществото как се справя с проблема. И всичко това се случва на фона на провала на реформите в МВР и на царящата несигурност сред неговите служители. С цялото ми уважение към премиера Борисов искам да заявя, че твърденията му от рода "на практика отдавна сме в Шенген" са просто мираж, закотвен във въображението му. На практика сега сме много по-далеч от влизането в Шенгенското пространството, отколкото бяхме преди 7-8 години", заключава Валери Григоров.

Станете почитател на Класа