Иван Костов: Идва рецесия за икономиката ни

Димитър Драганов

Страната ни навлиза в рецесия и това ще се види от предстоящото обявяване на данните за родната икономика за първото тримесечие на тази година. Това каза вчера лидерът на ДСБ Иван Костов вчера. Според него най-разумното действие е правителството да остави реален план за финансите на държавата във вид на актуализация на бюджета. „Планът „Станишев“ се проваля, защото не противодейства на кризата, а заедно с него се провалят и претенциите на управляващата коалиция да иска втори мандат“, допълни Костов. И направи извода, че се отваря път за алтернатива. „Трябва непременно да има нова власт с различни идеи“, коментира лидерът на ДСБ. Той отново повтори позицията си, че кабинетът трябва да замрази всички големи проекти, както и правителствените такива, чийто срок на изпълнение изтича през следващите години.
„Държавният бюджет за тази година е пълна катастрофа“, заяви и председателят на СДС Мартин Димитров. Според него, ако не се вземат мерки, няма да има пари за заплати в бюджетната сфера и за пенсии, добави той. „Сред необходимите стъпки за предотвратяване на тази възможност са съкращаване на всички излишни разходи и намаляване на осигурителната тежест“, заяви Димитров. Той отбеляза, че след всяко управление на БСП идвали десните, които оправяли батака. „Проваленият бюджет и голям дефицит ще доведат до кредити и сметки, които хората не могат да плащат, както и до повишаване на безработицата. Хората ще го усетят на гърба си и това в комбинация с непочтената игра срещу нас ще привлече гласовете на хората за Синята коалиция“, посочи лидерът на СДС.
Премиерът Сергей Станишев пък обяви във Велико Търново, че правителството разполага със солидни резерви, които могат да гарантират финансовата стабилност на страната, националната валута, валутния борд и спестяванията на гражданите. „България се оказа по-подготвена за кризата от много други страни“, каза премиерът. Според него антикризисният план на правителството се актуализира непрекъснато с нови мерки, които няма да засегнат капиталовите разходи, а са насочени предимно в подкрепа на реалния сектор.
„Само през последните два месеца Българската банка за развитие отпусна кредити за 250 млн. лв. за стимулиране на производството и запазването на работните места на 120 български фирми“, съобщи Станишев. Според него усилията са насочени за постигането на най-добрите решения в динамична и сложна среда в диалог с бизнеса, синдикатите и неправителствения сектор. „В същото време до момента освен критики от опозицията няма представен какъвто и да било антикризисен план“, обобщи Станишев.

Станете почитател на Класа