ВСС уволни хванатата с подкуп съдийка Анелия Цветкова

Станислав Савов

Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни вчера от длъжността съдия бившия председател на Върховния административен съд във Варна Анелия Цветкова за това, че е уронила престижа на съдебната власт. На 17 юли 2008 г. след акция на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и прокуратурата тя бе заловена с 10 000 лева белязани банкноти. Срещу нея бе образувано досъдебно производство, а на 22 юли подаде оставка като шеф на Административния съд във Варна.
ВСС наказа и съдията от Софийския градски съд (СГС) Мариан Марков, като намали заплатата му за половин година с 25%, заради системно забавяне на решения по дела или написване на мотиви. Срещу него в Инспектората на ВСС са постъпили два сигнала. При проверката на магистратите миналата година се установило, че той не е дал мотиви за 14 първоинстанционни, 8 въззивни и 78 касационни дела. Веднага след това председателят на СГС Светлин Михайлов е порицал съдията. След забележката обаче без мотиви са останали осем първоинстанционни, 7 въззивни и 52 касационни дела. Друг наказан от висшите магистрати с 10% намалена заплата заради забавени дела е Христо Попов от Горнооряховския съд. Той е проверяван в продължение на година и половина – от началото на 2007 г. до средата на 2008 г. За това време той е имал 164 дела, а е решил едва 28.
По време на своето заседание вчера членовете на ВСС гласуваха предложенията на председателите на конкурсните комисии за назначаване на младши съдии в окръжните съдилища в страната. Сред тях се оказаха и деца на магистрати. Докато траеше гласуването членовете на ВСС Цветана Табанджова и Мая Капринска не напуснаха залата, въпреки че сред номинираните бяха дъщерите им Неда Табанджова и Слава Гьошева, които бяха одобрени за съдии в СГС. Единствен председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев напусна залата при гласуването, тъй като сред кандидатите бе и дъщеря му Мирена, която не се класира. По-късно Цони Цонев обясни, че по-всяка вероятност двете му колежки не са гласували за дъщерите си. При гласуването за дъщерята на Мая Капринска се получила техническа грешка, след което имаше повторно гласуване, обясни Цонев. “При повторното Капринска не участва, тъй като от броя на членовете в съвета един глас беше по-малко и най-вероятно е бил нейният”, разказа той. Цонев бе категоричен, че не е видял и Цветана Табанджова да гласува, тъй като тя седяла до него и можел да я види дали натиска бутон или не.
Междувременно от РЗС поискаха от магистратите да отстранят Светлин Михайлов от поста му председател на СГС. От там се мотивираха, че той системно нарушавал българското законодателство и така служел на ДПС.

Станете почитател на Класа