„Инвестбанк” на Петя Славова над закона ли е?

„Инвестбанк” на Петя Славова внася фалшиви документи в съда, за да измъкне около милион и половина лева от фирма, която е осъдила банката за тази сума и си я е получила със съдия изпълнител.


Както стана дума в миналия брой, „Инвестбанк” води дело, за да си получи обратно 1,19 млн. лева от фирмата „ДИГ-94”. Също така банката претендира да не плаща лихвите, които също дължи. Делата са се проточили почти 10 години и лихвите и някои такси са към 340 000 лева.


От една страна – банката безсрамно е представила в съда странен документ, разписка, че неграмотният циганин Васил е платил в брой дължимата сума от милион и нещо на адвокатката на фирмата. Това не е документ на банката, а на адвокатката и циганина. Откъде банката го има? Нито адвокатката, нито циганинът обаче казват, че са виждали тези пари. Особеното в случая е, че

 

разписката не е подписана от циганина Васил,

а от някакъв негов уж придружител. Васил е дал показания пред съдия, че само е подписал едни документи, срещу обещани 1000 лева. И в клона на „Инвестбанк” не е виждал никакъв милион, подписал документи и на място го заплашвали.


Версията, че банката се е издължила на фирмата чрез този циганин Васил, очевидно е несъстоятелна. Той е вписан с фалшиви документи и после отписан като съуправител на фирмата веднага, след като едноличният собственик протестира, че това е измама. Защо банката ще открива на фирмата сметка и ще внася по нея 1,19 млн., а после ще ги плаща в брой? Та нали те вече са в сметка на фирмата? И защо прави това, като сумата е запорирана преди това от съдия изпълнител, а банката обжалва запора? И защо плаща на очевидно неграмотен циганин, като шефът на фирмата е добре известен на банката, бил е техен клиент доста години, знаят с кого се съдят?


Много такива въпроси могат да се зададат. Но има още един, който би трябвало

 

да заинтересува не само прокуратурата, но и БНБ

Когато писахме за пръв път за този случай през 2015 г., пуснахме снимка на извлечение от сметката, по която е преведен този милион. Това извлечение беше взето от собственика на фирмата Йовчо Кьосев по странен начин. В централния клон на банката отказваха да му го дадат – открили му сметка, внесли му милион, после го платили и закрили сметката, пък не му дават извлечение. Собственикът отиде в периферен малко посещаван клон на банката и си поиска оттам извлечение, служителката без да знае за какво става дума  му го даде.

 

Според това извлечение, след края на работното време, в 17,01 ч. на 13 август 2015 г. е открита сметка с 1,19 млн. лева. Според извлечението в 17,10 ч. парите са изплатени в брой на циганина Васил, с удържани такси. Същия ден преди това той е подписал е с банката споразумение за уреждане на дълга към фирмата, нали е уж съуправител. И уж си отишъл с парите. Веднага след това уж ги занесъл на адвокатката… Да се чудиш какви са тия лупинги, като парите са сложени в сметка на фирмата…


Но какво се случва днес?


„Инвестбанк” е внесла в съда като доказателство извлечение от банковата сметка на фирмата, за изплатения милион и нещо, което се различава от онова, получено от собственика на фирмата. В първото извлечение от август 2015 г. пише, че сметката е открита и в нея е внесен милион и нещо в 17,01 ч. на 13 август. В сега представеното в съда извлечение от май 2017 г. пише, че сметката е открита и милионът е внесен в 8,21 ч. на 13 август.

 

Само че в 8,21 ч. сутринта циганинът Васил още не е вписан като съуправител на фирмата. Агенцията по вписвания го вписва два часа и половина по-късно.


Но сега излиза, че в „Инвестбанк”

 

манипулират данните в извлеченията

 

 

Според извлечение от банковата сметка от август 2015 г. 1,19 млн. лв. са сложени в сметка на фирмата в 17,01 часа на 13 август 2015 г.

 

 

 

 

Според извлечение от банковата сметка от август 2015 г. 1,19 млн. лв. са сложени в сметка на фирмата в 17,01 часа на 13 август 2015 г.

 

 

 

 

Според извлечение от банковата сметка от май 2017 г. 1,19 млн. лв. са сложени в сметка на фирмата в 08,21 часа на 13 август 2015 г. Разликите в двете извлечения показват, че в “Инвестбанк” някои манипулира данните по извлеченията.

 

 

по сметки. Как така една и съща операция в две извлечения е извършена хем в 8,21 часа, хем в 17,01 часа?


Няма ли най-после банков надзор на БНБ да се събуди и да разгледа какво се случва в тази банка?


Прокуратурата вече две години търси „неизвестен извършител в системата на „Инвестбанк”, както е написано в едно удостоверение до съда. Полицията още на другия ден е могла да влезе в банката, да изземе записите от камерите и да се види кога и как са изплатили на циганина Васил милион в брой. Да се види кои са служителите, придружителите. Да провери по документи в БНБ и в „Инвестбанк” откъде и кога е приготвена тази сума в брой, защото тя се заявява отрано, описва се в дневници. Нищо от това не е направено.


Циганинът си е на свобода, придружителят му също, банковите служители не са закачани. И след вичко това, „Инвестбанк” се подиграва с правната система, като с тези документи иска да си върне обратно милиона, уж го била платила.

 

 

 

Съдийката по това дело отказва да се направи графологична експертиза на разписката, с която циганинът уж платил на адвокатката милион и нещо в брой. Това обясни собственикът на фирмата Йовчо Кьосев.


Както вече сме писали няколко пъти,

има още няколко случаи с банката на Петя Славова

и нейният „Феста холдинг”, при които тя си спестява ту 1 милион, ту 9 милиона със странни документи, уж подписани от някой, който обаче твърди, че никога не е подписвал такова нещо.


Например „Феста холдинг” и „Феста хотели” на Петя Славова задлъжнели над 700 хил. лева на строителна фирма от Самоков, след протакане на плащането от 4 години, фирмата ги осъдила, с лихвите за 1 милион лева. Съдия изпълнител направил запор, в този момент банката вади документ в съда, че шефът на строителната фирма е продал вземането си от 1 мл. лева за …20 хил. лева на някого си. Строителят никога не е подписвал такъв документ, да не е луд, след като е спечелил делото в съда.


Другият случай е с фирмата „Месокомбинат Варна”, която осъди „Инвестбанк” за сума около 9 млн. лева (според валутните курсове), за пари, които са откраднати от сметката й. Вече писахме, че когато банката обжалва, на делото в Апелативния съд, след адвоката на банката и адвоката на фирмата, влиза трети адвокат, който заявява, че вече той представлява фирмата. Представя пълномощно от шефката на „Месокомбинат Варна”. Съдията изгонва истинския адвокат и приема документите на новия. Който веднага внася документ, че оттегля иска на фирмата за 9 млн. лева. Собственичката на фирмата казва, че никога не е виждала този адвокат, нито му е давала пълномощно. На неговите показания, че се срещали някъде си в София, тя има свидетели и доказателства, че е била във Варна по това време. И т. н. Прокурорите прекратяват преписката, защото пълномощното било с истински подпис. Значи, жената поискала ей така да подари на банката на Петя Славова 9 млн. лева. Които е спечелила с дългогодишни дела.

 

Г-н Цацаров, ще защитите ли правната система?

Не станаха ли твърде много странните документи, които изтичат от банката и фирмите на Петя Славова? За нито един от изредените тук случаи прокуратурата не е направила нищо. Или прекратява преписката, или я влачи 2 години, или въобще не съзира престъпление. А става дума за милиони. Нагли престъпления да останат неразкрити и ненаказани е подигравка със законите и правния ред. Това поощрява изманици да стават все по-брутални.


При толкова приказки за борба с престъпността, дали г-н главният прокурор Цацаров може да отговори защо такива драстични случаи, с документни измами, с достатъчно свидетели, остават неразкрити и без обвинения в съда?

Станете почитател на Класа