Петдесет хиляди евро рушвет се дава за камион цигари у нас

Петдесет хиляди евро рушвет броят контрабандистите за да вкарат нелегално у нас един камион цигари. Това съобщиха за Фрогнюз източници от министерство на финансите.
 

Според тях солидната сума се дава на три порции. Едната се дава на входа на границата, другата в централата на агенция митници, а третата заминава в джобовете на управляващите. Подобна корупционна схема се получава и при вноса на горивата и алкохола. Все още се пазят в тайна годишните отчети на приходните агенции.

 

 

 

Причините според източниците са, че от там като бял ден  ще стане ясно, как не се е изпълнил плана по събирането на акцизите. С това ще се развенчаят и хвалбите на премиера Бойко Борисов как е преборил контрабандата.

 

 Оказва се, че за първи път от 2010 година до сега не са събрани предвидените акцизи. Според запознати те са 55 млн. лв. надолу. Също за пръв път от 2009 година насам са обмитени по-малко цигари. Любопитно е, че през миналата година, заловените контрабандни папироси са изключително малко. Оказва се, че митницата и полицията са заловили по-малко от 4 камиона цигари – 38 млн. къса.

 

Припомняме: в един камион се побират 10 млн. къса цигари. Митата събрани от горивата са идентични с тези от предходната година.

 

Анализите сочат, че това не би трябвало да е така при положение, че се отчита ръст в потреблението на тази стока. Единствената позитивна оценка в неогласения  все още доклад на приходните агенции е, че се е повишила събираемостта на ДДС. Експертите свързват това с повишените борсови цени на всички стратегически стоки с над 25%. 

 

Преди дни гръмна скандалът за митническата информационна система БАЦИС, от която са били изтривани информациите за цистерни с горива. Оказва се , че от данните на митницата са се „изпарявали“ не само камиони с бензин, но и с цигари. От финансовото министерство споделиха, че по тази схема са изчезнали 500 млн. къса само за една година. Така държавата е претърпяла огромна финансова загуба, заради неплащане на задължителните по закон налози.

Станете почитател на Класа