Прокуратурата иска максимална присъда за Валентин Димитров

Между 15 и 20 години затвор и конфискация на имуществото поиска вчера прокуратурата по време на пледоариите по делото срещу бившия изпълнителен директор на „Топлофикация-София“ Валентин Димитров, известен и като Вальо Топлото. Той е обвинен в длъжностно присвояване на близо 6 млн. лв. и умишлено нарушаване на разпоредбите за Закона за обществените поръчки. Според Наказателния кодекс максималното наказание за случай като този е лишаване от свобода до 20 години.
По същото дело обвиняеми са още петима души. Наблюдаващият прокурор Николай Джабмазов поиска максимално наказание за Лина Абланска, бивш директор на дирекция "Материално-техническо осигуряване" в „Топлофикация-София“. За бившия директор на дружеството Георги Рогачев, заместникът му Емил Антонов и Мая Стоилова, собственик на фирма „Шибър“, посредством която е била източвана столичната „Топлофикация“, обвинението поиска по-леки присъди и частична имуществена конфискация.
Очаква се присъдата да бъде обявена днес на обед. „Вярвам, че съдът ще се произнесе честно и безпристрастно“, каза след пледоариите Валентин Димитров.


Досъдебното производство за „черничкия човек с ланци“ било основателно

Досъдебното производство за корупционния скандал във Висшия съдебен съвет (ВСС) е било основателно. Това каза вчера преди заседанието на съвета главният прокурор Борис Велчев. Миналата сряда членът на ВСС Иван Колев обяви, че „черничък човек с ланци“ от Плевен на име Красьо е предлагал срещу 200 000 лв. да осигури между 8 и 13 гласа от членовете на съвета в полза на даден кандидат за началник. „Ако имахме тази информация дискретно и предварително, съответните органи щяха да си свършат работата. Сега вече е по-трудно“, коментира Велчев.

Станете почитател на Класа