Трима кандидати за шеф на НЗОК обжалват избора на д-р Румяна Тодорова

Елза Людмилова

Тримата кандидати за директор на НЗОК - Галя Кондева, бивш член на УС на касата, Димитър Петров, бивш шеф на НЗОК, и Тони Веков, шеф на „Търговска лига“, ще обжалват избора на д-р Румяна Тодорова, стана ясно тези дни. Тодорова бе обявена за победител на 26 юни, след като комисията оцени работата й на 5,50 и след проведено устно събеседване.
Според останалите трима кандидати обаче има грубо нарушение в организацията и процедурата на конкурса, спечелен от досегашната шефка на НЗОК.

Хронологията

От надпреварата пръв отпадна д-р Димитър Петров, който получи оценка 4,00 на писмената си разработка. Още тогава той заяви, че ще обжалва решението. След обявяването на резултатите от конкурса директорът на „Търговска лига“ Тони Веков, който получи оценка 4,75, каза, че и той ще обжалва. Вчера и д-р Галя Кондева, която получи оценка 5,00, обяви, че ще последва колегите си. Пред в. „Класа“ тя заяви, че смята да направи възражение по процедурни пропуски, а след това да се обърне и към съда. Според нея само за 3 часа комисията е трябвало да изчете работите на четиримата, които са били в обем от около 400 страници. Освен това в деня на конкурса били допълнени 4 нови критерия към писмените разработки.

Конкурс по правила отпреди 7 години

„Най-парадоксалното е, че се работи по правила за избор на директор, които са приети преди повече от 7 години, а само Законът за здравното осигуряване има за 3 години 53 поправки. Конкурсът от самото начало е заложено да бъде политизиран“, каза Кондева. И допълни, че мандатът на сегашния директор е до края на август и не се е налагало спешно да бъде сменен с друг. Новите ръководители на регионалните структури на касата ще подпишат договорите си след 1 септември, допълни Кондева.
Оттук нататък има два варианта, прогнозира пред „Класа“ Иван Нейков, юрист по трудово право и бивш министър на труда и социалната политика в кабинетите „Софиянски“ и „Костов“. Първият е жалбите на кандидатите да не се приемат, а вторият - новоизбраният директор да встъпи в длъжност, или, ако се прецени, че има основание за съд, да се извърви целият сложен път на процедурите, който изисква време. Той допълни, че системата няма да бъде блокирана заради сагата с избора на нов шеф на касата. „Ако изборът на нов директор се забави заради съдебни процедури, тогава УС на касата може да вземе решение или да удължи мандата на досегашния шеф, или да назначи временно изпълняващ длъжността“, коментира Нейков. По думите му, проблемът в НЗОК е не толкова правен, колкото управленски.
Докато тече скандалът, 70 раково болни жени нямат пари за лечение в размер на 72 хиляди лева за всяка, 85 хиляди диабетици имат проблеми с получаването на инсулин, 6 000 деца с астма не могат да получат лекарствата си, съобщиха от пациентските организации.


Д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК: Знаех, че това ще се случи
Не мога да коментирам решението на д-р Галя Кондева да обжалва конкурса, защото тя е в спор с решението на УС на касата за избор на директор, а не с мен. Има си правила и всеки един от участниците може да обжалва и да търси правата си чрез всичко, което е позволил законът. Аз лично не съм учудена и ми беше пределно ясно, че това ще се случи. Не съм се и изплашила, защото ако бях – нямаше да се явя на конкурса. Провел се е и от там нататък има доволни, има и недоволни. Аз съм участник в него и смятам, че съм си работила по правилата.

Станете почитател на Класа