На първо място сме по брой прокурори в ЕС

Станислав Савов

България е на първо място в Европейския съюз (ЕС) по брой прокурори на глава от населението. Това каза вчера Иван Димов, член на Висшия съдебен съвет (ВСС) по време на кръгла маса в столицата за натовареността на магистратите и съдебните служители в България и държавите от ЕС. Форумът е част от проекта "Компетентни и мотивирани магистрати и съдебни служители". Той се изпълнява по оперативната програма "Административен капацитет".
Според Димов броят на прокурорите у нас нараснал особено много след последните промени в Закона за съдебната власт, който е в сила от 8 май 2009 г. Тогава следствието стана част от държавното обвинение. По данни на „Отворено общество“ у нас на 100 000 души население се падат над 20 прокурори. Като цяло броят на съдиите у нас е над средния за ЕС, което е притеснително, каза още Димов. На 100 000 души население у нас се падат по около 25 съдии. В същото време данните сочат, че страната ни е на първо място по новопостъпили искови молби в ЕС.
„Българските магистрати усещат себе си като самотни войни на справедливостта - отрупани с купчина папки от съдебните дела“, заяви вчера социалният антрополог Харалан Александров. Според него мотивацията да се избере тази професия са престижът и властта, лидерството, заплащането (което е между 2 хил. и 4 хил. лв.) и автономността в тяхната дейност. Една малка част от прокурорите са заявили, че възприемат работата си като вълнуваща тренировка за ума, което по думите му е уникално. Неудовлетворението на магистратите идва от усещането за неефективност и тромавост на системата. Често те са споделяли, че професията им се нуждае от реабилитиране на престижа.


Чеку благодари на българските институции

Бившият косовски премиер Агим Чеку благодари на българските институции за коректния и професионален подход към неговия случай. Чеку бе освободен от ареста на 25 юни, след като бе задържан на 23 юни на влизане в България от Македония, защото е обявен за международно издирване от Интерпол по обвинение на сърбите в геноцид. „Никога не съм се съмнявал в българското правосъдие“, каза в Хасково пред журналисти Чеку. Соломон Паси, по чиято покана Чеку е у нас, заяви, че решението на българския съд може да превърне бившия косовски премиер в свободен човек поне на територията на Европейския съюз. Соломон Паси каза още, че следващото българско правителство трябва да се погрижи за това процедурите в Интерпол да бъдат по-перфектни.


На 1 юли избират новия шеф на СГС

Членовете на Висшия съдебен съвет ще трябва да определят кой ще е новият председател на Софийски градски съд (СГС). Точката е водеща в дневния ред на заседанието на 1 юли.
Кандидатите за нов председател на съда са петима. Това са досегашният председател на СГС Светлин Михайлов, двамата му заместници - Георги Колев и Жаклин Комитова, и редовите съдии Петя Крънчева и Мария Вранеску.

Станете почитател на Класа