Тръмп: "Не трябва да сме на сирийско-турската граница, когато не можем да защитим собствените си граници"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че въоръжените сили на страната му не трябва да остават в Сирия, за да гарантират сигурността на границата с Турция, и призова "да се върнат у дома великите американски войници след безкрайните войни".


"Не мисля, че нашите войници трябва да са там през следващите 50 години, защитавайки границата между Турция и Сирия, когато не можем да защитим собствените си граници у дома. Не мисля така. Ние победихме Ислямска държава, свършихме своята работа, трябва да се приберем вкъщи ", заяви Тръмп в изявление тази събота.


Президентът също се нахвърли на "безкрайните войни", в които САЩ се забъркват от години. "Не се борим за победа, просто се борим, за да останем там. В Сирия трябваше да останем 30 дни, а ние стоим 10 години. Тези войни никога не свършват. Трябва да накараме нашите велики войници да се завърнат от тези безкрайни войни", каза той.


По-рано Тръмп каза, че от началото на мандата си винаги „ясно е давал да се разбере, че не иска да участва в тези безкрайни и безсмислени войни, особено в тези, които не са в полза на САЩ". Освен това той увери, че Вашингтон "не подкрепя" започналата от Турция операция срещу кюрдските милиции в Северна Сирия и заяви, че "тази операция е лоша идея".

Станете почитател на Класа