ЕК очаква от България спецструктури за разследване на корупцията

Новото българско правителство да създаде специални структури, които да разследват и наказват организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Такава е една от препоръките в мониторинговия доклад на ЕК, който ще бъде официално публикуван на 22 юли, съобщи вчера БНР. Тези структури трябва да са с ясен мандат и независимост, се подчертава в документа. Решението на Еврокомисията е да остане в режим на мониторинг за неопределено време, докато България изпълни всички изисквания. Най-сериозният проблем отново е корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност, отчитат за пореден път в Брюксел.
Този път докладът критикува не само съдебната система, а и политическата класа, заради това, че не е оказала подкрепа за преодоляването на проблемите с престъпността. ЕК коментира, че така се създава атмосфера на несигурност в полицията, в съдебната власт и в администрацията. Проблем на държавата според ЕК е липсата на ясна стратегия за преодоляване на престъпността и корупцията. Според еврокомисарите не личи, че държавата ги е поставила като национален приоритет. В доклада пише, че законоприлагащите органи у нас са твърде пасивни, както и че прокурори и съдии предприемат само частични действия. Според ЕК това води до усещане за несправедливо правораздаване и безнаказаност.
Според БНР докладът обаче няма да съдържа препоръка за активиране на предпазна клауза. Брюксел препоръчва пълно преработване на НК и промени в НПК, както и по-големи правомощия на комисията за отнемане на противозаконно придобито имущество, известна още като комисията „Кушлев“. Според доклада все пак има постигнати резултати срещу корупцията и организираната престъпност, сред които са посочени и смесените екипи срещу злоупотребите с еврофондовете.
„Докладът на ЕК за България е много добър за страната ни по отношение на правосъдието и вътрешния ред“, заяви изненадващо вчера правосъдният министър в оставка Миглена Тачева. „Докладът признава положителни моменти в работата на прокуратурата“, коментира и градският прокурор на София Николай Кокинов. „Има подобрение, признава се, че има активизация, че има положителни моменти”, каза още той и добави, че трябва още работа, а не да се почива на лаври и хвалби.

Станете почитател на Класа