Камарата на следователите с писмо до Румен Радев в подкрепа на Гешев

Изместването на фокуса от професионалните качества на Иван Гешев към политически дебат и опитите за упражняване на външен натиск са в противоречие на духа на закона.

Камарата на следователите в България изпрати писмо до президента, ВСС и Инспектората към Висшия съдебен съвет, в което пише, че процедурата по избор на главен прокурор е била прозрачна, публична и изцяло проведена по закона.

В писмото се изтъква, че Иван Гешев е получил двукратно доверието на 20 от членовете на ВСС, гласували за него. Докато течеше процедурата, обществото и институциите са били информирани за концепцията на единствения кандидат за главен прокурор. От това са се възползвали опонентите на Гешев.

"Считаме, че езикът на персонална и институционална конфронтация нагнетяват напрежение в съдебната система и са в очевидна вреда на институциите в държавата и на гражданското общество. Политизирането на процедурата дестабилизира институцията прокуратура, а противопоставянето на отделните части на съдебната система е във вреда на всички, но най-вече на гражданите на Република България", са написали от камарата.

Изместването на фокуса от професионалните качества на Иван Гешев към политически дебат и опитите за упражняване на външен натиск са в противоречие на духа на закона. От камарата остро възразяват срещу продължаващия политически натиск, вкл. с декларации и отворени писма, чиято цел е да предизвикат скандал и раждането на фалшиви новини.

"Призоваваме членовете на ВСС да отстояват независимостта на съдебната власт и на прокуратурата като част от нея и да не допускат бездуинституционални и беждуличностни конфликти", се казва още в документа.

"Очакваме процедурата да бъде финализирана в разумни срокове с оглед стабилността и ефективността на съдебната система, взаимодействието между институциите и най-вече в интрес на българското общество", завършва писмото.

 

 

Станете почитател на Класа