У нас не се вълнуват много от вноса на боклуци, но става дума за стотици хиляди тонове годишно

За 5 години са внесени 736 000 т от страни извън ЕС по официални данни. А неофициално още колко?

 

Медиите някак безгрижно гъделичкат темата за внос на боклуци за горене (и с кой знае още какво приложение) в България.

А от министерството на арестувания министър Ненов и Агенцията за опазване на околната среда отказват да дадат точна информация за вида и исканията за внос на отпадъци, защото гражданите нямали правен интерес и било търговска тайна (виж по-надолу).

На питане на депутати от БСП към правителството през ноември, финансовият министър Горанов даде официален отговор, че за 5 години от август 2014 до август 2019 в страната са внесени 736 319 тона битови, индустриални и технологични отпадъци от страни извън ЕС. Това е периодът, след като омразното правителството на Орешарски подава оставка.

Вестник „24 часа“ в анализ по въпроса от вчера, 14 януари, представя тези данни като само 736 тона (виж тук). Първите три цифри са верни… Минал е месец от изнесените данни в парламента, вече се е забравило, един четкащ властта вестник може да ги занижи малко, да не плаши хората…

Специално за болничните и фармацевтични отпадъци в официалната справка се споменава числото 2,9 тона за този период.

Тези данни са върхът на айсберга

Защото трудно може да се контролира колко тона боклук влиза в страната, основно с кораби. 736 000 тона представляват като обем композиция от около 50 000 железопътни вагона.

Вероятното количество отпадъци, внесено в България за 5 години, е над 1 млн. тона. Данните са за вноса от Третия свят. От страни от ЕС не е ясно какво е количеството, защото няма митнически контрол в рамките на ЕС.

Но в Третия свят няма европейски стандарти и изисквания, няма европейски инспектори, агенции и контрол. Именно затова години наред европейски страни изнасяха там отпадъците си. Дойде време България да внася боклук от Африка.

Напоследък подкрепящите властта медии развиват опорката, че всъщност това не са отпадъци, а ценен ресурс, гориво, няма нищо лошо.

Вестник „Капитал” пише: „Липсата на контрол както при вноса на боклуци от чужбина, така и при самото им изгаряне създава възможност в атмосферата да се отделят отровни и доказано канцерогенни съединения, а в почвата да се просмукват токсични води”.

В Бобов дол тецът на Ковачки гори отпадъци, за които е взел пари, а от тях изкарва ток, като ги смесва с въглища. С отпадъците, които са му платени, може и да запълва изкопите от въглищните мини, защото съставът им е такъв, че не горят добре и зацапват пещите.

„Всички опити да получим каквито и да било разяснения от ресорните институции – МОСВ и Агенцията за опазването на околната среда (ИАОС) към него, удариха на камък. От агенцията отказаха да предоставят информация за нотификациите, подавани за внос на отпадъци. Това е документ, който трябва да съдържа данни за произхода на отпадъка и имената на дружествата, които го изнасят, транспортират, внасят и оползотворяват, т.е. цялата информация по веригата” пише в. „Капитал”.

От Агенцията твърдят официално, че „гражданите нямат правен интерес да търсят достъп до въпросната информация, защото тя се събира само за целите на статистиката, освен това няма как тя да помогне на обществото да си състави мнение за работата на държавната институция, а и

 

представлява търговска тайна”

Степента на наглост от страна на властта е минала всякакви граници.

Блогърът Добри Божилов е съпоставил данните за вноса на отпадъци с периода, когато в Нигерия е имало епидемия от ебола и се оказва, че България е внасяла оттам боклук по същото време, когато Камерун е затворил границата си с Нигерия заради това (виж тук и тук).

Пред Би Ти Ви лидерката на опозицията Корнелия Нинова изнесе някои факти по въпроса: „В Бобов дол на ден се карат десетки камиони с боклук от Третия свят, горят се в ТЕЦ-а, като се смесват с въглища, а остатъкът се заравя в открития рудник в Бобов дол… При мен дойде човек, който каза „Работих в ТЕЦ-а за огромна заплата, но се убодох на спринцовка от боклук и месеци наред не мога да изляза от болницата“, разказва Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ в края на декември.

„Не е ясно имало ли е „медицински отпадъци“ сред този боклук, но „ебола“ се разпространява и не само с медицинските отпадъци. Вирусът е много агресивен, реално не трябва да се доближаваш нито до болен, нито до нещо, до което той се е докосвал. Спасителните екипи и докторите влизат със специални костюми. Дори тогава има заразени, каквито случаи бяха описани с американски доктори… Боклук от страни, където е бушувала „ебола“ би бил опасен дори ако е внесен не само в годината на епидемията, но и 1, 3, 5 години след това.”, пише Божилов в блога си.

Ден преди да бъде арестуван министърът Нено Димов, от министерството разпространиха объркано опровержение, че не е имало разрешение за внос на болнични отпадъци и числата не са верни. Но признават, че над 534 фирми имат разрешение за внос на отпадъци.

Ще излязат ли на бял свят точните данни за вноса на отпадъци в България?
Ще спре ли някои издаването на разрешителни за такъв внос и ще въведе ли контрол върху вноса?

Медиите не се вълнуват особено от този въпрос и хората не научават размера на явлението. Което съвсем не е е безопасно.

 

Факсимиле на официалния отговор на финансовия министър Горанов на питане на депутати от БСП за вноса на отпадъци в страната.

Станете почитател на Класа