Петима съдии от СРС бавили дела с по 8 месеца

Петима съдии от Наказателната колегия на Софийския районен съд (СРС) са предложени за дисциплинарни наказания на последното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда. Това каза вчера Петър Михайлов, инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Проверка на институцията е установила, че петимата магистрати са бавили дела от 4 до 8 месеца. Според Михайлов проверката е била извършена в периода 2008-2009 г. По думите му ИВСС е предложил петимата за намаляване на трудовото възнаграждение.
При проверката според Михайлов са били констатирани и изключителна натовареност на съда, и лоши условия за работа в него.
В института по правосъдие вчера главният инспектор на инспектората Ана Караиванова представи първия проект на институцията по оперативната програма "Административен капацитет". Той е на стойност 822 610 лв. и инспекторатът е директен бенефициент по него. Основната му цел е насочена към подобряването на административния, функционалния и координационния капацитет на инспектората като новосъздадена институция. Целта на проекта е да се подготвят компетентни и мотивирани съдебни служители, способни да отговорят на очакванията на обществото.

Станете почитател на Класа