Депутатите остават без дневно възнаграждение при отсъствие

Райко Байчев

Заради неоправдани отсъствия депутатите ще губят дневното си възнаграждение. Това решиха вчера народните представители при обсъждането на промените в Правилника за дейността и организацията на парламента. Депутатите приеха и друга обявена вече мярка на ГЕРБ – две трети от месечното възнаграждение да се удържа при три поредни или пет неоправдани месечни отсъствия от пленарно заседание. За да не изгуби част от заплатата си, депутатът ще трябва да уведомява дежурните секретари или ръководството на парламентарната комисия, в която е член, гласят още промените в правилника на парламента. Депутатите ще получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица в обществения сектор. Председателят на парламента ще получава с 55 на сто повече от заплата на депутат, а зам.-председателите – с 45% повече. Председателите на комисии и парламентарни групи ще имат с 35% по-високо възнаграждение.
Депутатските отсъствия ще се публикуват в интернет до 7 дни след приключване на вече изминал месец.
Станислав Станилов от „Атака“ каза, че няма как да се определи какво е „уважителна“ причина за отсъствие и текстът трябвало да уточни или да отпадне. Председателят на парламента Цецка Цачева обаче заяви, че няма как всяка хипотеза за причините да бъде описана в правилника.
Според приетите вчера текстове депутат, който оскърбява Народното събрание или президента, призовава към насилие в НС или гласува повторно с чужда карта, може да бъде отстранен от председателя на парламента за повече от едно заседание.
Цветан Цветанов, шеф на ПГ на ГЕРБ, предложи промяна в имената на две парламентарни комисии. Цветанов поиска комисията по икономическа политика и високи технологии да се преименува на икономическа политика и енергетика, а комисията по енергетика, транспорт и съобщения да стане комисия по транспорт, високи технологии и съобщения. Парламентарният правилник предвижда също най-късно до 1 януари 2010 г. депутатите да гласуват чрез система, задействана от биометрични данни. Тази мярка е срещу гласуването с чужди карти.
Депутатите решиха комисията за борба с корупцията, подобно на тази за контрол над ДАНС, да се формира на паритетен принцип – по един депутат от всяка парламентарна група. Председателството на антикорупционната комисия ще става на ротационен принцип на две последователни сесии от депутати, извън най-голямата парламентарна група.



РЗС внесе проект за свикване на ВНС

РЗС внесе вчера в деловодството на парламента обявения отдавна проектозакон за свикване на Велико Народно събрание. От партията на Янев обявиха, че започват консултации със Синята коалиция, ГЕРБ и „Атака“ за подкрепа и обсъждане на проекта.

Станете почитател на Класа