Отново пратки с птиче месо от Полша за България, заразено със салмонела

Отново пратки с птиче месо от Полша за България, заразено със салмонела, установи Българската агенция по безопасност на храните. Общото количество на негодното месо е 50 тона. И към момента то е поставено под забрана. Радостната новина е, че това заразено месо не е попаднало в търговската мрежа. Спряно е малко по-рано от експертите от БАБХ със съмнения за зараза със салмонела, по-късно и пробите го потвърждават. Това не е първият случай със заразено пилешко месо, внос от Полша. Такова имаше и в края на миналата година, когато количеството беше около десет пъти повече, а именно 500 тона. То също беше спряно навреме.

Райна Иванова от дирекция "Контрол на храните" на БАБХ разказа, че във връзка с проблемите с наличие на салмонела в птиче месо миналата година, със заповед на изпълнителния директор е разпоредено всяка една пратка да бъде проверявана, да бъдат проверявани документите на пристигналата пратка, да се извърши физическа проверка на пристигналото месо и да бъдат взети проби от абсолютно всяка партида, която се намира в едно превозно средство.

На въпроса защо се доставя птиче месо от Полша, след като там очевидно има проблем със салмонелата, Райна Иванова обясни, че нямат право да спрат търговията с другите държави членки на ЕС, но имат право да го възбраняват, след като веднъж са установили проблеми, и да правят лабораторни изследвания.

Станете почитател на Класа