За година българите са дали над 1 млрд. лева за търкане на талончета. Това е лудост!

 

"Ако прочетете внимателно чл. 18 на Българската конституция, където са изброени монополите, които биха могли да бъдат установени със закон, вие ще видите, че там касаят цели сектори отрасли. Секторът хазарт не се монополизира", заяви тя

Ако говорим за монопол, говорим за такъв за една единствена игра. Това каза председателят на комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова пред журналисти след като комисията одобри промените в Закона за хазарта на Валери Симеонов, предаде Агенция "Фокус".


Според нея няма одържавяване на лотарията.

"Може да се каже, че ще има монопол в частта на лотариите. Това е само една хазартна игра от страна на Български спортен тотализатор, но това не е противоконституционност. Това не е нов монопол, който не е изрично упоменат като възможен. Ако прочетете внимателно чл. 18 на Българската конституция, където са изброени монополите, които биха могли да бъдат установени със закон, вие ще видите, че там касаят цели сектори отрасли. Секторът хазарт не се монополизира. Ако говорим за монопол, говорим за една единствена игра", коментира Стоянова. 


На въпрос защо има разлики в таксите на частните лотарии и държавния тотализатор, Стоянова коментира, че има комисия по хазарта и неслучайно прокуратурата е там.

"За мен отговор на въпроса защо комисията по хазарта, виждайки ежемесечно и издавайки лиценза 10-годишен е допуснала това, чакам от хората, които са го направили и от прокуратурата, която ще ги пита по определен ред", допълни още председателят на Бюджетна комисия. 

На въпрос дали министърът на финансите трябва да поеме отговорност за това, Стоянова отговори, че той е отделен орган от колективния Комисия по хазарта, която взема решение за издаване на един или друг лиценз. "

Законът за хазарта ще ограничи лудостта с талончетата, която през последните години се разпространява, каза още председателят на Комисията по бюджет и финанси. 


"Разгледахме законопроекта и смятаме, че с ограничаването на възможността друг освен държавния тотализатор да извършва дейността по лотарии, ще се ограничи и лудостта, която през последните години се разпространява. Над 1 млрд. лв. годишно бъгарските граждани обикновено пенсионери, слабо доходни, дават за една игра, която ги заблуждава, че не е хазарт. Когато един човек влезе в казино или игрална зала, знае, че отива да играе хазарт. Когато там, където купува хляба си или получава пенсията си, му предлагат талонче за левче, две или три, с което той може да стане милионер, това чисто психологически не се възприема като хазарт.

Неслучайно през последната година българските граждани са дали милиард лева за талончета. Може би част от тези пари, които остават в организаторите са били елемент на спонсорирани от тяхна страна на различни спортни клубове или събития, аз не виждам защо това трябва да става по този начин", коментира Менда Стоянова.

Тя припомни, че на 1 януари 2014 г. се прави промяна в закона, в която ясно и категорично се записва, че всички хазартни игри, които са изброени и там не фигурира лотарията обръщам ви внимание, следва да внасят хазартна такса в размер на 15% върху залозите, а хазартните игри, организирани на база комисионни 20% върху размера на тази комисионна. Това са игрите, които представляват турнири по покер, където нямаме залагания към един оператор, а залагания един срещу друг и печалбите се разпределят на 100%", допълни Стоянова.

Председателят на Бюджетна комисия уточни, че декември 2014 г. е внесена промяна в същия текст, в който се добавят изпуснатите лотарии.

"Четейки внимателно текста, ще стане ясно, че всички изброени хазартни игри там, където вече се намират от 1 януари 2015 г. и лотариите, следва да внасят хазартна такса в размер на 15% върху залозите", уточни още Стоянова.

 

 

 

Станете почитател на Класа