Ангелина Митова пое спецзвеното за разследване на евроизмамите

Станислав Савов

Ангелина Митова е новият ръководител на спецзвеното за разследване на измамите с европейски средства към Върховната касационна прокуратура. Това обяви вчера говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Стелиана Кожухарова. Митова поема поста на мястото на Маргарита Попова, която стана министър на правосъдието. Работата на спецзвеното за борба с измамите с европари беше оценена положително в последния доклад на Европейската комисия. То беше дадено като пример за успешни действия на екипи от разследващи полицаи и прокурори.
„Няма да има нови моменти в работата на екипа - политиката ни е начертана още със създаването на звеното. Крайната ни цел е бързото приключване на делата, свързани със злоупотребите с пари от еврофондовете“, коментира за „Класа“ Ангелина Митова.
Митова беше назначена във Върховната касационна прокуратура през есента на 2006 г., а преди това беше зам.-председател на окръжната прокуратура в Пазарджик.
Прокуратурата разполага с нови свидетели, които са дали допълнителна информация по случая с уличения за участие в схема за купуване на изпити преподавател от УНСС Петкан Илиев, каза още Кожухарова. По думите й държавното обвинение има готовност да разпита всички преподаватели от университета и голяма част от студентите, ако това се наложи. Петкан Илиев бе арестуван на 24 юли, петък, и обвинен в търговия с влияние. По данни на полицията той е участвал в схема за купуване на изпити в УНСС. Случаят с разкритата схема за подкупи в УНСС не е прецедент в София, заяви Кожухарова. Тя допълни, че в момента в прокуратурата се водят още три дознания срещу преподаватели в други столични висши училища, аналогични на случая в УНСС. Кожухарова припомни още, че през месец април има издадена осъдителна присъда срещу преподавател. Това е доц. Надка Моллова от Лесотехническия университет, която е поискала от свой студент три компютъра за университета срещу заверка на семестъра.



Съдии искат мерки за разпределението на делата

Висшият съдебен съвет (ВСС) да вземе нови мерки, които да обезпечават случайното разпределение на делата и кариерното израстване на съдиите при ясни правила. Това се посочва в разпространено вчера открито писмо на съдии от Наказателно отделение на Софийския градски съд (СГС). Според магистратите се забелязва определено концентриране на дела от обществен интерес, включително и такива, които се наблюдават от ВСС, при едни и същи съдебни състави. Подписалите се съдии предлагат да бъде извършено независимо експертно проучване на действащата компютърна система за случайно разпределение на наказателните производства в СГС.

Станете почитател на Класа