НСТС се събира и днес за обсъждане на мярката 60/40

Националният съвет за тристранно сътрудничество продължава да заседава и днес.

 

Дискусията е за антикризисните мерки, и по-конкретно - за проекта на постановление на Министерски съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при преустановяване на работа поради извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. (т.нар. мярка "60/40")

Припомняме, че през вчерашния ден Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие за компенсациите за покриването на 60% от възнагражденията на държавата на засегнатите от коронавируса работещи.

Всички участници дадоха своите позиции за това, че разпространяващият се коронавирус има неблагоприятно въздействие върху редица сектори и икономически дейности, сред които хотелиерство и ресторантьорство, преработваща промишленост, строителството, дейностите в областта на културата, спорта и развлеченията, търговията на дребно, пътническия транспорт и др. Всяка от организациите на работодателите и на работниците и служителите представи писмени становища с конкретни бележки и предложения.

Станете почитател на Класа