Строителни предприемачи: Не искаме държавна помощ, а да продължим да работим

Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) иска държавата да създаде условия и възможност производствата, включително строителството, да продължат да работят в ситуацията на коронавирус при спазване на определени мерки.

Това става ясно от отворено писмо на асоциацията до премиера Бойко Борисов, министри, представители на местната власт в София, ръководители в банковия сектор и председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, разпространено до медиите.

Подобно мнение изказва и икономистът Петър Ганев от ИПИ, според когото най-важната антикризисна мярка в момента трябва да  е отварянето на Закона за мерките по време на извънредно положение. По думите му всякакви срокове и процедури са ненужно замразени чрез чл.3 и чл.4 от закона и макар да работи, строителството не може да започне нови проекти.  

Именно затова строителните предприемачи настояват също за дигитализиране на административния процес и по-конкретно - за въвеждане на електронно разрешително за строеж, продължаване на банковото финансиране за населението и бизнеса и създаване на икономически съвет от доказани експерти, които да анализират текущата икономическа ситуация и да предложат адекватни мерки за оцеляване на икономиката.

„При спиране на административния и производствен процес ефектът за стопанството на страната ще е пагубен. Този негатив ще се изстрада както в обществен, така и в личен план. Ще се появи огромна маса от безработни граждани, за които държавата няма да има ресурс за социални помощи и осигуряване. Само в строителството са заети над 200 000 работници, които осигуряват препитанието на над 500 000 души. Няма да могат да се обслужват потребителските кредити, което ще доведе до блокиране в банковия сектор. Ще фалират много производства и стопански дейности, което драстично ще намали приходите към бюджета. Той от своя страна няма да може да изплаща пенсии и заплати. Няма да могат да се финансират жизнено важни сектори като здравеопазване, образование и вътрешна сигурност. Това ще доведе до истинска и комплексна криза в обществото - нещо, което заедно не трябва да позволяваме“, се казва в писмото на НАСП.

Строителните предприемачи изразяват готовност да дадат своя принос за справяне с кризата и допълват, че няма да пестят ресурси и средства за участие в мероприятия и дейности, помагащи в ситуацията. „Не по-малък принос ще бъде да не се поддаваме на паника и чувство за лична безопасност и просперитет, а да продължим производството, същевременно стараейки се да запазим работните места, които сме създали“, посочват от НАСП.

„Ние като браншова организация не искаме държавна помощ, която в тези времена ще е много по-необходима другаде. Ние искаме да ни се позволи да продължим да работим и по този начин да сме полезни на държавата в тези трудни времена“, допълват от асоциацията.

 

 

Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Станете почитател на Класа