Цветан Цветанов възстановява ГДБОП

Станислав Савов

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) ще бъде възстановена в първоначалния си вид и ще изпълнява старите си задачи като контрол над наркотрафика, борба с организираната престъпност и корупцията. Това заяви вчера новият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов след среща със служителите от дирекцията. ГДБОП беше реформирана през 2008 г. от екипа на Михаил Миков, който оглавяваше МВР по това време. Тогава част от функциите, които дирекцията изпълняваше, й бяха иззети и станаха част от компетенциите на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Министър Цветанов обяви, че в момента се създава работна група между юридическите отдели на ДАНС и МВР, която да предложи как да отпаднат дублиращите функции на ДАНС. Пред журналистите той не скри негативната си оценка за работата на родното ФБР. Междувременно новият председател на парламентарната комисия за контрол над ДАНС Иван Костов обяви вчера в студиото на bTV, че ръководството на агенцията трябва да бъде сменено. По думите му българските служби за сигурност трябва да са дълбоко интегрирани в структурите на НАТО и в изпълнителната власт, но на практика се оказва, че са изолирани от алианса и не се ползват с доверие. Като пример той посочи отмененото без причина посещение на председателя на ДАНС Петко Сертов в САЩ. „Когато Иван Костов се запознае с фактите, ще промени мнението си. Няма отказана визита, има отложена такава“, каза пред „Класа“ Зоя Димитрова, говорител на ДАНС.
Друга приоритетна задача на новия министър на МВР е до края на август да прокара промяна в Закона за електронните съобщения. Идеята на Цветанов е ползването на разпечатките от телефонните разговори на проследяваните лица да става с разрешението на съда. Новият момент обаче е данните да се събират и предоставят при нужда от Дирекция "Оперативно-техническа информация" (ДОТИ), а не както досега от мобилните оператори. „В момента, когато се получи разрешение от съда за подслушване, МВР иска разпечатките от съответните мобилни оператори, които обаче често ги бавят с по 1-2 месеца. ДОТИ разполага с терминал, през който минава целият трафик на мобилните и интернет оператори, така че тази работа ще се върши много по-бързо“, обясни Цветанов.


Правосъдният министър обяви състава на кабинета си

Съдията Жанета Петрова и прокурорите Даниела Машева и Христо Ангелов ще са новите заместник-министри на правосъдието. Имената им бяха обявени на пресконференция вчера от новия ръководител на ведомството Маргарита Попова. Трима съдии, трима прокурори и един следовател ще влязат в т. нар. Магистратски съвет, чиято цел е да помага в работата на министерството, за да се изпълнят изискванията от последния доклад на ЕК. Това са Красимир Влахов, Анелия Ананиева и Сотир Цацаров. Бисерка Стоянова ще бъде представителят на следствието в новосформирания орган. Прокурорите в съвета са Красимира Колова, Пенка Богданова и Александър Налбантов.

Станете почитател на Класа