Брюксел: България да отмени задължението на веригите да продават местни храни

България да премахне мерките, задължаващи търговците на дребно да излагат на видно място и да осигуряват специални места за продажба на местни стоки. Това поиска еврокомисията в официално уведомително писмо към София, което е първата стъпка в наказателните процедури на ЕС. Според Брюксел наложените на търговците задължения ограничават свободното движение на стоки, както и свободата на търговците, пише "Дневник".

 

 

Те бяха приети от правителството с постановление през април - то задължи търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители. Местата за продажба следва да са с площ, достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство. На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. За неспазване на изискванията на постановлението се налагат санкции, които междувременно бяха записани в закона за извънредното положение - 15 до 25 хил. лв., а при повторно нарушение - от 30 до 50 хил. лв.

"Такива ограничения могат да бъдат оправдани само с императивни съображения от общ интерес, като например общественото здраве, и трябва да бъдат подходящи и необходими за постигането на тази цел. Поради извънредните обстоятелства, произтичащи от свързаната с коронавируса санитарна обстановка и отслабването на икономиките в ЕС, е абсолютно необходимо да се запазят свободното движение на стоки и свободата на установяване", пише в съобщението на еврокомисията.

По принцип Брюксел удължи срока за отговаряне на такива писма от два на четири месеца, но понеже такива пречки могат да подкопаят единния пазар, България ще има месец да реагира на писмото.

Темата е била коментирана и от еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон в писмо до германския евродепутат Андреас Шваб, пише Agence Europe. Според нея решението на българските власти "не е било правилно" и Бретон се е свързал с тях, за да работят по "алтернативни мерки, които не пречат на продажбата на продукти от други държави членки". "Дневник" очаква отговори по темата от офисите на Бретон и Шваб.

Официалното уведомително писмо за нарушения на европейското право е първата стъпка в наказателните процедури; следва изпращане на "мотивирано становище", което е формално искане страната да се съобрази с европейските закони. Ако националните власти продължават да не ги спазват, ЕК изпраща въпроса към Европейския съд.

 

Александрина Гинкова, "Дневник"

Станете почитател на Класа