Д-р Андреева: Кое е извънредното на извънредната епидемична обстановка, като се отпускат мерките

Беше грешка "Пирогов" да приема пациенти с коронавирус, това блокира приема на други пациенти, смята бившият здравен министър

"В научната литература не съм попаднала на данни за това, че майката предава вируса на бебето, нито пък антитела. В някои школи се препоръчват майката и бебето да нямат близък контакт, майката да кърми с маска, други пък насърчават близостта. В кърмата се откриват антитела, но дали попадат в плода, не може да се каже. Би трябвало коронавирусът да се предава и по полов път, но няма конкретни проучвания за това". Това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по телевизия Канал 3 бившият здравен министър д-р Таня Андреева, която е акушер-гинеколог.

"Бременните трябва да спазват всички предписания за карантина, но трябва по-често да посещават своя лекар. Никой не знае как се държи коронавирусът с бременните жени. Имуностимулантите не са панацея, те трябва да бъдат прилагани само при индикации, че има нужда. Не се наблюдава по-добро протичане на коронавируса при прилагането им, но при имуномодулатори има такива изследвания", сподели тя.

"Привърженик съм да се спазва имунизационния календар, съветвам бременните жени да ваксинират децата си щом родят, те предпазват от разпространяване на тежки заболявания. Нашият имунизационен календар е балансиран", коментира Андреева.

"Добре е хората да бъдат по-внимателни при избора си на почивка. Децата под 11 г. представляват от 70-75 % от заразените, те не притежават достатъчно способности за самодисциплина и не знаят как да се пазят. Има годишна цикличност на вирусите, есента и зимата ще срещнем този вирус с повече заболели, отколкото през летния период", каза още тя.

"Трябва много внимателно да се отпускат мерките, не виждам кое му е извънредно на извънредната епидемиологична обстановка, като все повече мерки се отпускат. Остават затворени училища, университети, концертни зали, а трябваше да бъдат отворени преди моловете, хората имат нужда от тези емоции. Мисля, че вместо да ни сближи, ситуацията още повече раздели позициите. Не може болница без пулмолог, инфекционист и реабилитатор да лекува пациенти с коронавирус. Областните болници не са готови да приемат такива пациенти", добави д-р Андреева.

"Всичко е въпрос на дългосрочни планове и мерки, а не отчайващи решения, ако отидат лекари от едни болници в нуждаещи се, могат да оголят своите болници. Беше грешка единствената спешна голяма болница в България - "Пирогов" да приема пациенти с коронавирус, това блокира приема на други пациенти. Имаше време да се преструктурира дейността и на първа линия да излязат други болници. Според мен отварянето на детските градини на този етап не би трябвало да се прави", завърши бившият здравен министър.

 

 

 

Станете почитател на Класа