5 по Рихтер разтърси Източна България

Земетресение с магнитуд 5,1 по скалата на Рихтер разтърси Източна България. Трусът е регистриран в Черно море в 10,49 часа, съобщиха от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението е било с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер. Епицентърът на труса е бил на около 10 км дълбочина в земната кора, на около 15 км източно от нос Калиакра, в Черно море. Най-силно трусът бе усетен в общините Шабла и Каварна. Там са нанесени и най-много щети. Най-пострадало е село Камен бряг. Засегната е сградата на кметството. Има нападала мазилка и разцепена стена. Паднали са каменни огради и комини на къщи. В информационния център в селото е повредена системата на СОТ и е паднала част от окачения таван.
По същото време Западна България беше обхваната от дъждовни и гръмотевични бури. „48 литра на квадратен метър са валежите над столицата, като това е най-голямото количество валеж, измерено в страната“, заяви дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН Анастасия Стойчева. Очаква се времето да остане дъждовно и през следващите няколко дни. В петък са възможни превалявания и по Черноморието, предупреди тя.
Днешните температури в районите с валеж бяха около 20-23 градуса за разлика от температурите в Източна България и крайните югозападни райони, където беше слънчево и дневните температури достигнаха 33-34 градуса.

Станете почитател на Класа