Социалното министерство остана без пари

Райко Байчев

МТСП получи тежко наследство. Само за издръжка на цялата система и на всичките агенции за полугодието вече са похарчени парите за цялата година. Това заяви вчера министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов пред БНР. „Изискана от мен справка за дефицитите в Националния осигурителен институт (НОИ) сочи, че дефицитът там е около 555 милиона до края на тази година при 90% плащане на субсидията от държавния бюджет“, добави още Младенов. „Вървим към осмисляне на предложения на синдикатите и работодателите и съответно върху тях да се изгради антикризисен пакет от мерки“, добави още социалният министър. От МТСП ще работим за това да не се наруши цялостната социално-осигурителна защитна мрежа – както и да се стимулира бизнесът в икономическата криза, уточни Младенов. Министърът на труда и социалната политика припомни, че от декември 2008 г. насам безработицата се покачва постоянно. „През декември миналата година безработните са били 232 000 души, през януари – 240 000, през февруари – 247 000, март – 254 000, юни 270 000“, съобщи Младенов. Той посочи, че нивото на безработицата е било 7,29 % през юни и е стигнало до 7,62 % през юли. „По оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ до месец юли са усвоени около 31,2 млн. лева от предвидените за годината средства“, обяви още социалният министър. Той добави, че МТСП е усвоило още около 12-13 млн. лева за последните две седмици по програмата „Човешки ресурси” и каза, че така поне малко ще се облекчи пазарът на труда.
„Дефицитът в средствата е обясним“, заяви пред „Класа“ Лазар Лазаров, бивш зам.-министър в социалното ведомство. Лазаров каза, че сериозен преразход има заради грешен разчет на хората с увреждания. „Законът за интеграция на хората с увреждания, който бе приет през 2005 г., условно постанови, че такъв проблем у нас имат 180 000 души. После обаче се оказа, че реално това са 450-520 хиляди души“, обясни „грешката“ Лазаров. Другият фактор според него е фонд „Безработица“. „Първо, виждате как прогресивно се увеличава нивото на безработните, и второ – ние повишихме размера на минималното и максималното обезщетение с 20 на сто за първото полугодие. Това също предизвиква преразходи“, каза Лазаров. Бившият зам.-министър добави, че разходите в МТСП са повече и заради това, че майчинството вече е не 9, а 12 месеца. Предишният министър Емилия Масларова не бе открита за коментар.
„Естествено е, очаквахме този преразход и сме сериозно обезпокоени“, коментира пред „Класа“ Мика Зайкова, икономически експерт от КТ „Подкрепа“. „Нито Тотю Младенов, нито ние можем да решим този проблем сами, предстои ни съвместна антикризисна програма, с която ще се опитаме да решим този проблем“, добави тя. „На Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) взехме решение всяко ведомство да предложи свои представители в екипа на работната група, която ще изготви антикризисната програма. Днес ще решим кои ще са нашите представители и какви идеи да защитават“, каза още Зайкова.




Безработицата в Румъния достигна 6,3 процента

Нивото на безработицата в Румъния достигна максималното за последните години равнище от 6,3 процента през юли. Това съобщи в събота Националната агенция по трудовата заетост, цитирана от румънската телевизия „Реалитатя“. През месец юни безработицата е била шест процента. Нивото, регистрирано в края на юли, е било достигнато за последен път през февруари 2005 г. Общият брой на безработните в Румъния през юли е достигнал 572 562 души - с 23 632 повече от регистрираните предишния месец. От тях 308 285 получават обезщетение. Безработицата сред мъжете се е увеличила с по-голям процент, отколкото тази сред жените, гласят още данните на агенцията.

Станете почитател на Класа