Цонев: Кирил Петков и Асен Василев са министри на Прокопиев, който стои зад тях като тлъст котарак

Цонев: Кирил Петков и Асен Василев са министри на Прокопиев, който стои зад тях като тлъст котарак
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.07.2021
  • Сподели:

„Като зрители на процеса по избор на кабинет, това което виждаме ни отдалечава от съставянето на правителство. Защото политическата немощ на преговарящите се крие зад мантри „Далеч ДПС”. ДПС не е участник в преговорния процес. Получихме една куртоазна покана, срещата продължи 30-40 минути.” Това заяви в студиото на ”Здравей, България” по Нова телевизия зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

 

 

 

 

По думите му партията е била поканена на една единствена среща, на която от „Има такъв народ” са заявили, че разговорите с ДПС се водят в духа на парламентаризма.

 

„На нас ни беше казано, че не искат подкрепа от ДПС, макар да ни запознаха с приоритетите си. Ние казахме – щом не искате подкрепа – няма да я получите. Казахме, че целта ни е възстановяване на парламентаризма и държавността. Нашето решение е да изчакаме края на преговорите и да видим състава на правителството.

Ако трябва да дадем нашия принос, без да участваме, бихме го направили. Огромно значение има обаче и персоналния състав”, заяви Цонев.

 

И подчерта:  "Не искаме да виждаме дългата ръка на Прокопиев. Двамата служебни министри - на финансите и икономиката, са негови, на Прокопиев. Не искаме да виждаме дългата му ръка в новия, а те изпълняват неговите политики, заяви зам.-председателят на ДПС.

 

Цонев поясни, че ДПС е твърдо против да има министри от служебния кабинет в редовния.

 

"Тук лъсва целият модел на задкулисието, с което искаме да се борим. Ако искаш да се правиш на държавник, излез от задкулисието като мъж, където стоиш като тлъст котарак.Както ние сме имали глупостта да излезем в политиката с лицата си", заяви той.

 

Цонев разкри, че сделката на икономическия министър е с албански коли, които не съществуват, в полза на един единствен бизнесмен.

 

Той остро разкритикува вътрешният министър Бойко Рашков, който  извършил "гигантски репресии срещу цели партийни структури" под маската на борбата с купени гласове.

 

Цонев даде пример със Сърница и поясни, че това са заявили и на президента на консултациите.

 

"Не можеш да възстановиш справедливост с несправедливи средства", подчерта зам.председатедятелят на ДПС.

 

Да не се допуска реваншизъм, да се изкоренява моделът "Борисов" не с реваншистки средства, зове ДПС. 

 

Цонев коментира и разследването по закона "Магнитски".

Станете почитател на Класа