Прокурорската колегия на ВСС категорично отхвърля поисканата от управляващите оставка на Иван Гешев

Прокурорската колегия на ВСС категорично отхвърля поисканата от управляващите оставка на Иван Гешев
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.01.2022
  • Сподели:

Становището ще бъде изпратено до председателя на НС, президента, премиера, представителството на ЕК, посолствата на държавите-членки на ЕС, на САЩ и Великобритания, както и до Съвета на Европа и Венецианската комисия

 

 

На днешното си заседание Прокурорската колегия на ВСС единодушно и без коментари прие становище срещу декларацията на управляващата коалиция с призив за оставка на главния прокурор Иван Гешев, обявена на 14 януари от трибуната на Народното събрание. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС.

Колегията изразява своето безпокойство и възмущение от "безцеремонното погазване на принципите на правовата държава".

Приемаме призива за оставка на главния прокурор като отявлен пример за поредно грубо и недопустимо засягане на независимостта на съдебната власт, се посочва в становището.

Според членовете на колегията декларацията на народните представители руши демократичните устои и основните европейски ценности, като отбелязват още, че тя няма юридическа стойност и е насочена към "постигане на политически цели".

Прокурорската колегия също така ще предприеме организирането на срещи с европейските институции, в чиито обхват на работа влиза върховенството на правото.

Становището на колегията ще бъде изпратено до председателя на Народното събрание, президента, министър-председателя, представителството на ЕК у нас, посолствата на държавите-членки на ЕС, посолствата на САЩ и Великобритания, както и до Съвета на Европа и Венецианската комисия, Европейския парламент, Консултативния съвет на европейските прокурори, Международната асоциация на прокурорите, Европейската мрежа на съдебните съвети, Комисията „ГРЕКО“ и на Европейския главен прокурор.


Становището е прието в съответствие с Механизъм /процедура/ за публична реакция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, одобрен с Решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 9 от 20 март 2019 г.

 

 

 

Станете почитател на Класа