Цветан Цветанов: Преди 100 години България е била по-независима

Преди 100 години България е била по-независима, отколкото е днес. Това заяви вчера във Велико Търново вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той беше в старата столица по повод 101 години от обявяването на Деня на независимостта. Според Цветанов днес, във време на предизвикателства и развитие на човечеството, трябва да имаме и някаква зависимост. "Не бих искал обаче да изпадаме в зависимост от някого заради енергийните ни проекти’’, каза вицепремиерът. Той беше категоричен, че правителството прави всичко възможно да се припокрият интересите на България с цялостната политика в енергийната област с Европейския съюз.
''Всичко, което вземаме като решения, ще бъде на база цялостен анализ на тази политика, която трябва да бъде следвана'', завърши Цветанов. Той обясни, че по време на визитата му в Брюксел на 21 септември е била първата му среща по въпросите на правосъдието и вътрешния ред. Вътрешният министър каза, че дискусиите са били основно за презаселването – тема, която вълнува хората от Европейския съюз.
''Към настоящия момент няма единна политика в тази насока'', коментира Цветанов. Той заяви, че Германия е приела 2500 иракчани от Сирия.
„През октомври работна група трябва да изработи виждането на България за солидарно участие в цялостната политика на Европейския съюз за доброволен принцип за приемането на бежанци“, допълни министър Цветанов. Според него трябва да се знае каква е готовността на всяка една от държавите -членки на Европейския съюз, за приемането на бежанци.

Сакскобургготски: Способни сме на чудеса

„Дълбоко вярвам, че и днес България е способна да прави чудеса. Затова са ни необходими обща цел и обща воля. Имаме цел – да живеем по европейски. Остава ни общата воля, за да я постигнем”, заяви вчера в нарочно обръщение лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски по случай Деня на независимостта. От централата на партията разпространиха поздравлението на бившия премиер към българите.
„22 септември е върхът на българската дипломация, която успя да превърне мечтата на хората за свобода и независимост в реалност“, коментира Сакскобургготски. Той е категоричен, че 22 септември е денят, който е върнал България в Европа.
„Преди един век българите сами убедиха европейските държави, че са равни с тях по достойнство и че могат да бъдат и икономически равни с тях”, твърди царят.
Според него само за двайсетина години след Освобождението си България е създала модерни държавни институции, образователна система, университет, културни средища, икономически подем, съвременна армия.
„В ден като този хората сме по-чувствителни за идеали и идеи. Дано 22 септември със своя исторически урок ни направи по-сплотени, по-справедливи, повече отдадени на бъдещето“, завършва Сакскобургготски.

Тържества в цялата страна

Тържества за Деня на независимостта на България се проведоха в цялата страна. Център на честването беше Велико Търново, където на 22 септември 1908 г. в историческата църква „Св. 40 мъченици” княз Фердинанд провъзгласява независимостта на България. В 8,00 часа вчера в църквата започна тържествената света литургия, която бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий.

Станете почитател на Класа