Работодатели: Държавата да се издължи на НОИ

Лилия Мирчева

Няма никаква опасност НОИ да фалира и не бива да се спекулира с дефицита на социалното ведомство, коментира пред „Класа“ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Вчера бившият социален министър и настоящ общински съветник от СДС Иван Нейков заяви пред агенция „Фокус“, че намаляването на осигуровките ще доведе до национализация на пенсионната система, а самата тя да фалира.
От името на работодателската организация Велев подкрепи идеята на финансовия министър Симеон Дянков за 2-процентно намаляване на пенсионните вноски от следващата година. Според Велев дефицитът няма да е толкова голям, ако държавата започне да внася в НОИ осигуровките на хората от армията, полицията, съдебната система, както и за ранно пенсиониране на работещите първа и втора категория труд. В крайна сметка дефицитът винаги се допълва с трансфери от националния републикански бюджет. Важното е приходите и разходите на държавата да са балансирани, допълни Велев. В резултат на този баланс сега работещите плащат пенсиите на своите родители и практически няма разлика дали парите идват от събирането на данък добавена стойност (ДДС) или от пенсионни осигуровки, твърди той.
Работодателските организации са на мнение, че заплахите от намаляването на осигурителната тежест са по-скоро мними, а ползите от този жест на правителството ще доведат до положителен ефект в икономиката. В средносрочен и дългосрочен план те се изразяват в запазване на работни места, съхраняване на потенциала на компаниите и връщане на позициите им на международните пазари. Плюсовете нарастват и с уверението, че намаляването на осигуровките води до изсветляване на икономиката.
Идеята за намаляване на осигурителната тежест не е нова и от БСК припомнят, че още преди 7-8 години са обсъждали подобна промяна на осигурителната система в България. „Известно е, че съотношението на осигуровките към работната заплата е 40 към 60 и това означава, че работниците ще повишат своите доходи, коментира за „Класа“ председателят на камарата Божидар Данев. „Финансовият министър, който е на пулса на приходната и разходната част, твърди, че може да се намали осигурителната тежест. Нашата прогноза е, че бюджетът не може да си го позволи сега, но ако все пак това стане, ще приветстваме решението“, категоричен бе Данев.
От камарата настояват държавата да стане солидарен осигурител на чиновниците, кадровите военнослужещи, служителите на МВР и от правораздаването. Държавата да внася за осигуряваните от нея лица пълния размер на полагащата се вноска, като се отчитат категорията и срокът на получаване на пенсията, настояват от камарата. По разчети на експертите от камарата след 2% намаляване на осигуровките на бизнеса ще останат до 300 млн. лв., които да се използват за инвестиции или разкриване на нови работни места.

Станете почитател на Класа