Румен Радев коментира отказа на депутатите да поканят руския посланик за откриването на 48-ото НС

Румен Радев коментира отказа на депутатите да поканят руския посланик за откриването на 48-ото НС
  • Публикация: 
  • Дата:  
    14.10.2022
  • Сподели:

Крайно време е да осъзнаем, че в Европа бушува война. На предстоящите консултации ще търся отговор от партиите какво предлагат за гарантиране на въздушния ни суверенитет. Още през юни редовното правителство изпрати писма с искания за оферти за изтребители на лизинг. Зависи от това дали ще получим изгодни оферти. Отговорността е на народните представители. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев след церемонията по отбелязването на бойния празник на Военновъздушните сили, предаде репортер на Novini.bg

 

На въпрос как ще коментира обстоятелството, че партиите отказаха да поканят руския посланик на тържественото откриване на 48-ото Народно събрание Радев отвърна, че това е правомощие на парламента, но изтъкна като унизително това, че "политическият процес е подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства или не на официалното откриване на парламента".

По отношение на предложението президента на Украйна Володимир Зеленски да направи видеообръщение пред народните представители, държавният глава каза, че "има чувството, че партиите се надпреварват коя да загърби инстинските проблеми на България".

Радев отбеляза още, че трябва да бъдем оптимисти за създаването на редовен кабинет и допълни, че правителство трябва да има на всяка цена – макар и с цената на много риск и компромиси. Според него хората не са дали подкрепата си за една партия, поради което очаква коалициите да не бъдат лесни.

Очаквам партиите да подходят отговорно и да търсят областите, в които ще се обединят, заяви президентът.

Станете почитател на Класа