Изплатените неимуществени щети по "Гражданска отговорност" с 878% ръст

Людмила Куюмджиева

Средният размер на изплатените неимуществени щети по застраховка „Гражданска отговорност” отчита 878% ръст за 7 години. Това съобщи вчера Емил Атанасов, заместник-председател на КФН и ръководител на управление „Застрахователен надзор”, по време на конференцията „Отговорни към себе си, отговорни към останалите”. Той обясни, че от 4182 лв. през 2001 г. средната стойност на изплатена неимуществена щета е нараснала миналата година на 36 707 лв.
Застраховката "Гражданска отговорност" е насочена към пострадалите, като обезщетения се изплащат само на потърпевшите лица. Виновният водач няма право на обезщетение, т.е. застраховката „Гражданска отговорност" не покрива щети, и ако застрахованото МПС пострада, този риск е възможно да бъде покрит от друг вид допълнително сключена застраховка - „Каско на МПС". Най-общо казано, имуществените щети са тези, когато са пострадали предмети, а неимуществените - тези с пострадали хора.
Според зам.-председателя на КФН претенциите и при втория вид щети също отчитат покачване, но с далеч по бавния темп от 185% за същия период от 939 лв. през 2001 г. до 1734 лв. през миналата година.
Припомняме, че въпросът с нарастването на исканията за неимуществените щети съществува от дълго време заради присъдите, които съдът определя, и тенденцията в последните години да се завишава размерът на изплащаните обезщетения.
Според Атанасов в момента най-наложително е да се събере постоянно действащата работна група, която се е забавила прекалено много със старта на работата си. По думите му едва миналата седмица членовете на групата са били уточнени напълно. Той обясни, че проблемите, свързани със застраховката “Гражданска отговорност”, съществуват отдавна и са идентифицирани преди доста време, но има отговорности на компетентни органи, които по други причини не са били приложени. Атанасов заяви, че трябва да се разясни приложението по обхвата за “Гражданска отговорност”.
В същото време Донка Тилева, ръководител на Информационен център към Гаранционния фонд, коментира, че 7,5% от сключените застраховки „Гражданска отговорност” се прекратяват през годината поради невнасяне на вноските. Тя уточни, че 7,5% са около 205 хил. застраховки за период от една година. По думите й това представлява огромен проблем, който може да бъде разрешен с въвеждането на електронна система за електронно издаване на полици. Тя коментира, че за тази година са обработени само 6% от запитванията без „Гражданска отговорност”. От изпратените 163 122 писма до собственици на автомобили, които нямат сключена премия, само 1,5% са отговорили, че са сключили такава. Тилева посочи, че по време на съвместен експеримент с КАТ на възлово кръстовище в столицата, през което за един час са преминали 16 346 автомобили, без застраховка „Гражданска отговорност” са били 222 автомобила.

Станете почитател на Класа