По "Околна среда" общините ще получават 10% аванс

Всички общини ще получават 10% авансови плащания по проекти от програма „Околна среда“, каза по bTV вчера екоминистърът Нона Караджова. Думите й бяха във връзка с искането на кмета на Сливен Йордан Лечков за 20% авансови плащания по проект за водния цикъл на Сливен.
Не може кметът на Сливен да иска специални правила, аргументира се Нона Караджова. Решението за 20-те процента аванс е от март 2009 г. и се отнася до бъдещи проекти, а нови предложения няма. В много от проектите няма критерии за икономическа ефективност и механизми за контрол над строителите. Затова се получава преоразмеряване и забавяне на проектите, обясни Караджова. Лечков пък заяви вчера пред сайта „Всеки ден“, че ще поиска оставката й.
В края на октомври ведомството препоръча да се спре подписването на договори и провеждането на нови обществени поръчки по програмата. Караджова поясни, че общината е провела обществените поръчки и има право да започне изпълнението на всички договори. Трябва да се подадат документи за аванс, който ще бъде 10%. Проверките показват, че проектът на Сливен не отговаря на приоритетите на програмата, тъй като водоснабдяването е основен компонент, а за него на този етап не се предвиждат средства по „Околна среда“. Караджова подчерта, че вече е възстановен директният контакт с общините. При допуснати грешки министерството няма право да възстанови вече направени разходи, целта е да предотвратим подобни случаи, каза Нона Караджова.

Станете почитател на Класа