Военният министър разкри тревожни данни за българската отбрана

Военният министър разкри тревожни данни за българската отбрана
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.04.2024
  • Сподели:

Анализите ни показват, че за последните 10 години два пъти е спаднала конкурентоспособността на военната професия.

 

 

Не може да се справим с некомплекта, ако не решим въпроса с атрактивността на военната професия и нейната конкурентоспособност на пазара. Това каза пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, след като парламентарната комисия по отбрана подкрепи Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2023 година. 

"Тревожна е тенденцията на задълбочаване на некомплекта на Въоръжените сили с личен състав. Общото число некомплект – 21,8%, не разкрива пълната картина, тъй като това е осреднено. За някои формирования процентът е по-висок. За Гвардейската част е много по-висок.

Ако не вземем мерки, определени формирования може да загубят своята боеспособност", коментира Запрянов. Депутатите изразяват готовност да помогнат в това направление, каза още той.

"Днес комисията по отбрана прие много важен документ за националната ни отбрана - състава и комплекта на военновременните формирования", съобщи Запрянов. 

На закрито заседание парламентарната комисия по отбраната разгледа проект на решение за определяне на военни формирования и структури за допълнение на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили.

"Беше извършен преглед на отбраната и той налага да коригираме формированията, които имахме от 2013 г., утвърдени от парламента, каза Запрянов.

"Числеността на Въоръжените сили и формированията за военно време по закон се утвърждават от парламента. Това е много добро решение, тъй като ще ни позволи окончателно да планираме отбраната на държавата с ясен комплект мирновременни сили и военновременни сили", добави министърът.

"На последните две заседания на комисията по отбрана се взеха много важни решения за бъдещето на Въоръжените сили. На предното заседание беше утвърдена Програмата за инвестиции в отбраната до 2032 година. Документ, който ни позволява да ускорим всички стъпки по отношение на модернизация на Въоръжените сили", коментира още Запрянов, цитиран от БТА.

Станете почитател на Класа