Военна полиция проверявала в СБЖ публикация срещу Тодор Тагарев

Военна полиция проверявала в СБЖ публикация срещу Тодор Тагарев
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.04.2024
  • Сподели:

Военни полицаи посетили централата на СБЖ (Съюз на българските журналисти) на ул. „Граф Игнатиев“ №4 в столицата, за да търсят източниците на публикация срещу бившия военен министър Тодор Тагарев.

 

 

 

Случаят е преди около два месеца, но за него се разбра тези дни. По закон служба „Военна полиция“ е пряко подчинена на министъра на отбраната. Освен това тя няма правомощия да проверява цивилни лица и структури извън системата на отбраната. Една от нейните основни задачи е да разследва икономически и криминални престъпления, да се бори срещу тях и да ги предотвратява, но само в структурите на Въоръжените сили. Според запознати едва ли въпросната акция е станала без знанието на министъра, без неговата негласна санкция или одобрение. А поводът е публикация в сайта „Афера“ под заглавие „Този изрод е за разстрел!". От САЩ искат историята на България да бъде изчистена от факти, способни да породят признателност към Русия в миналото ни и разправа с медии и социални мрежи.“

Въпросната публикация се появи в сайта малко след посещението на Тодор Тагарев във Вашингтон. Там той даде интервю пред дискусионен формат на Атлантическия съвет в САЩ, където заяви: „Не само традиционните български медии, но и социалните мрежи трябва „да се проследяват“, за да се противодейства на промъкващата се в тях руска пропаганда. А преподаването на история в българските училища трябва да се изчисти от факти, способни да породят признателност към ролята на Русия в нашето минало.“ Публикацията завършва с източник: sbj-bg.eu.

Когато военните полицаи посещават СБЖ, председателят на УС Снежана Тодорова отсъства и те разговарят с Ивайло Диманов от съюза. „Бяха млад мъж и девойка. Влезнаха леко притеснени. В интерес на истината се държаха много възпитано и културно. Казаха, че не им е това работата, но им е поставена задача. Обясних им, че нямаме нищо общо с тази публикация. Интересуваха се има ли военни, членове на СБЖ. Отговорих им, че и да знам, няма да им кажа. И още кои са източниците на тази информация. С това приключи всичко и те си тръгнаха“, разказа г-н Диманов.

Между другото, обективно погледнато, заглавието наистина е скандално, стряскащо и провокативно. Но тези, които четат редовно сайта "Афера", са наясно, че това е принцип в творческата политика на тази медия - да вади от коментарите остри и пиперливи изрази за заглавия. „Когато си тръгваха военните полицаи, им казах, ако министърът се е почувствал обиден от публикацията, да заведе гражданско дело и да осъди изданието, а не да ви занимават с подобни глупости“, допълни Ивайло Диманов. „Нямаме нищо общо с тази публикация. Ние сме сериозна организация и не бихме си позволили такъв стил на писане. Това, че някой ни е сложил накрая името, не означава нищо. Сега в интернет всичко е възможно“, категорична бе Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ.

„Кой и кога е упълномощил военния министър да свие три четвърти от медийните функции на Информационния център на МО и да го преобразува в съгледваческа структура, принуждаваща работещите там да дебнат и да докладват за „руска пропаганда” из всички медии в страната? Затова СБЖ изисква отговор от правителството и Народното събрание на следните въпроси: Кой е упълномощавал военния министър да преобразува съществуващия в МО център за информационна и медийна дейност в структура със съвсем друг, доноснически профил, принуждавайки работещите там журналисти да извършват несвойствена и противоречаща на журналистическата етика дейност? Това ли да възприемаме като онагледяване на загадката що е то „борба с дезинформацията” и как се прилага тя?“ Ето тези въпроси зададе в специална декларация от името на УС на СБЖ г-жа Тодорова, защитавайки военните журналисти от кадровия хаос, който сътвори директорът на ИЦ на МО Владимир Миленски. Малко след това дясната ръка на Тагарев, бившият комунист нарекъл по време на общо събиране в ИЦ г-жа Тодорова „агент на ДС и руски шпионин“. Тези негови думи са изречени пред всички присъстващи в залата.

Станете почитател на Класа