Поръчка тук, поръчка там:

Поръчка тук, поръчка там:
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.04.2024
  • Сподели:

С натиск и заплахи Петков, Божанов и „бизнес ангел“ на Прокопиев спускали на ексминистъра на е-управление фирми, които да печелят конкурсите. Показанията на Йоловски като от мафиотски роман!

 

 

 

„С отчетливо ехидно агресивен тон, високомерно Кирил Петков ме попита как си позволявам да уволнявам хора, които са били назначени от Божидар Божанов. Кирил Петков ми каза, че ако искам да имам подкрепата на парламентарната група на ПП-ДБ, трябва задължително да съгласувам с Божанов всичко, което правя като министър. Включително важните стратегически въпроси, провеждането на обществени поръчки и всякакви процедури по възлагане. Казаното от него беше идентично с това, което ми беше наредено от Величков и Божанов в предишните разговори, а именно – че трябва да правя каквото и както ми кажат, включително и да ми подават фирмите, които да печелят поръчки в Министерството на електронното управление и ИАИЕУ (бел.р. Изпълнителна агенция „Инфраструктура на електронното управление“.

Това са само малка част от скандалните разкрития, направени пред прокурор от охранявания вече 6 месеца от НСО заради заплахи към него и семейството му бивш министър на електронното управление Александър Йоловски. Протоколът от разпита му на 29 октомври 2023 г. беше публикуван от „Гласове“ в сряда.

Йоловски дава смразяващи кръвта показания в качеството си на потърпевш пред обвинител от Софийската градска прокуратура, като в продължение на 11 часа разкрива неща, звучащи като сценарий на мафиотски филм. С тази разлика, че са се случили реално. При това с главни действащи лица от властовия елит на държавата.

Разказът му всъщност чертае ясно схемата, по която лидерите на „Промяната“ са пълнили касите на олигархичните кръгове зад гърба им, хванали в хватката си държавата с тяхна помощ - чрез нагласени поръчки към посочени от тях фирми за стотици милиони евро обществени пари. Не само наши, а на всички граждани на ЕС.

По думите на Йоловски, по време на мандата му като министър на електронното управление, натискът над него е бил упражняван от четири лица – съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, ексминистъра на електронното управление и настоящ депутат от ПП-ДБ Божидар Божанов и съветника на няколко министри и един премиер от същия този кръг Васил Величков, които са настоявали той да урежда с поръчки конкретни, посочени от тях, фирми.

Това се е случило на няколко срещи, организирани все от шефа на кабинета на експремиера от ПП-ДБ Николай Денков-Иван Модев, като единият от разговорите е бил с Божанов и Величков. На него двамата порязали настояванията му да се използва капацитета не на частни фирми, а на държавното „Информационно обслужване“АД заради по-голямата сигурност и по-ниските цени на услугите. И дори „изискали“ дружеството да „не доближава Държавния хибриден частен облак (ДХЧО)“.

Вместо това, поръчките трябвало да се печелят от частните фирми, подадени от тях, а сред нарочените за „усвояване“ проекти е бил и особено апетитен търг по Плана за възстановяване и устойчивост на 250 млн. лева.

Или иначе казано – четвърт милиард европари.

Друг от разговорите е бил във формат с Асен Василев и Божидар Божанов, а причината е била поръчка за поемане на киберсигурността на държавата, за която най-ниска оферта отново е дошла от „Информационно обслужване“ АД, но апетити имали и частни фирми.

Тъй като финализирането на конкурса се оказало блокирано от човек на Божанов, Йоловски предприел стъпки да получи одобрение на ниво Министерски съвет. На срещата с него обаче тогавашният финансист №1 заявил, че няма да даде одобрението си.

Третият разговор бил лично с лидера на ПП Кирил Петков и отново с Божанов. На него експремиерът нахокал Йоловски, че си е позволил да уволнява „хора на Божанов“, след което отново повторил, че трябва да съгласува с него всичко – в това число и кой ще печели поръчките. След като установил, че не може да го склони да изпълнява командите им с обещания за кариерно развитие, Петков в прав текст и с променен тон го попитал: „Ти деца имаш ли?“. 

И допълнил: „Най-важното е те да са живи и здрави!“.

Ако всичко това ви звучи като извадено от романа „Кръстникът“ на Марио Пузо, грешката изобщо не е във вас. Показанията на Йоловски, въз основа на които получава охрана от НСО, чертаят ясно мафиотската схема, по която един корпоративен кръг, впил олигархични пипала във всички сектори на държавата, е точил ресурсите й благодарение на политическия си апендикс „Продължаваме промяната“.

Защото едва ли някой храни илюзии, че схемите със спускане на „наши фирми“, които да печелят обществени поръчки, са били прилагани само в Министерството на електронното управление предвид факта, че през последните 9 месеца ПП-ДБ имаше свои титуляри в почти всички министерства.

А истината дори нямаше да излезе в целия й зловещ вид, ако един от хората, върху които е упражняван натиск, не се е противопоставил на заплахите. Каква част от обществените ресурси са били източени по този начин можем само да гадаем и тепърва ще излиза наяве, но пък към кого са отивали е повече от ясно.

Макар частните фирми, посочени от Йоловски, да са заличени от публикувания протокол от разпита заради разпоредбите на Закона за личните данни, то всички действащи лица от „командата за натиск“, чиято жертва е станал той, имат преки връзки с оглавявания от бизнесмена с олигархични амбиции в бизнеса, медиите и политиката Иво Прокопиев кръг „Капитал“.

Зависимостите на Кирил Петков, Асен Василев и Божидар Божанов от Прокопиев и факта, че до един дължат кариерното си израстване в политиката на него, отдавна са доказани от десетки и дори стотици журналистически разследвания. В тази компания единственият, който досега стоеше в сенките, е цитираният от Йоловски вечен „съветник“ на ПП и ДБ Васил Величков. Докато не бе осветен от заплашвания ексминистър.

Величков реално е свързващото звено между кръга „Капитал“ и наместниците на Прокопиев в политиката, каквато роля всъщност изпълняват Кирил Петков, Асен Василев, Божидар Божанов и всички останали емблематични лица на ПП и ДБ.

Официално, той се води експерт по въпросите на електронното управление и киберсигурността първо на бившия вицепремиер и вътрешен министър във втория кабинет „Борисов“ – Румяна Бъчварова, след това на Божидар Божанов, докато оглавяваше министерството на електронното управление и допреди няколко дни – на експремиера Николай Денков. Подобно на всички тях обаче, кариерата му тръгва именно от кръга „Капитал“.

Още в далечната 2009 г. изданието на Прокопиев, дало името на този кръг, промотира Величков за „бизнес ангел-хранител“. Към онзи момент той е собственик на софтуерна фирма, но с имиджовата статия е даден старт на плонжа му към политиката. Така, при втория кабинет на Бойко Борисов е инсталиран за съветник в кабинета на станалата известна като кадровика на кръга „Капитал“ в ГЕРБ Румяна Бъчварова. Същата роля в нейния кабинет изпълнява и Божанов.

Кадрова схема, прилагана от Прокопиев с години, благодарение на която във властта попаднаха и Кирил Петков, и Асен Василев, и Христо Иванов. И благодарение на които кръгът му „Капитал“ също с години е впил нокти в обществените ресурси – български и на целия ЕС, редейки пешките си от сенките. Мафиотски модел, на който от всички нас зависи да сложим край на предстоящите избори. 

 

Станете почитател на Класа