Прокуратурата: Има недостиг на инспектори за оценки на атакувани сделки

Само 20 инспектори има в Агенцията за държавна финансова инспекция(АДФИ), които в момента спешно извършват 45 проверки, възложени от прокуратурата. Това се каза в писмо, подписано от градския прокурор Николай Кокинов, до областната управа на София от края на март.
На 13.10.2009 г. областният управител на София внесе в прокуратурата 279 разпоредителни сделки, извършени в периода 2005–2009 г. от предшественика му Тодор Модев.
„В тези 279 сделки са включени 50 броя замени и 229 броя продажби, извършени от 25 бюджетни организации и 2 държавни предприятия“, се констатира в отговора. От прокуратурата предупреждават, че ако всички тези сделки се възложат на финансовите инспектори, проверките ще траят с години.
„Смятам, че се работи основно по 10-15 сделки, сключени в периода януари-февруари 2009 г.“, каза пред „Класа“ Данаил Кирилов. Това са сделки, които са сключвани набързо, и сред тях е скандална заменка за 5 ателиета и два апартамента в „Манастирски ливади“ срещу терен от 2,5 дка на столичната ул. „Черни връх“ с четири броя сгради - бивши гаражи на МРРБ. Държавата е заплатила за въпросните седем помещения по 1600 евро на квадрат, а голяма част от тях са неизползваеми. Фирмата се казва „Кага Бул“, регистрирана е на „Леге“ 10 и неин представител е Григор Цветков Иванов. Предмет на дейността на фирмата е инженерингова и инвестиционна дейност и се занимава с общо строителство и строителни съоръжения. Кратката история на сделката показва, че на 19.02.2009 г. фирмата се сдобива с пет ателиета и два апартамента в кв. „Манастирски ливади“ за 780 хил. евро, или 1,560 хил. лв. Държавата обаче оценява тези имоти за 2 270 500 лв. и спешно ги закупува на 27.02.2009 г. на тази цена. Парцелът на бул. „Черни връх“ до ресторант „Кошарите“ пък е оценен за 2 266 380 лв., или по 300 евро на квадрат. Така че София е трябвало да доплати на „Кага Бул“ 4119 лв., от които фирмата благородно се отказва в полза на областната управа. Под тази сделка стои подписът на тогавашния областен управител Тодор Модев. Това, което я прави скандална, е фактът, че няколко дни след нея влиза забраната за замяната на държавни имоти под натиск от Европейската комисия. От Брюксел са категорични, че подобни заменки създават условия за корупция заради липсата на конкуренция и публичност при тях.
Проблемът е, че въпросните апартаменти са неизползваеми. Друг по-голям проблем е, че развалянето на сделката е в задънена улица. Очаква се комисия в МРРБ да се произнесе по проблема с развалянето на сделката.


Ниски заплати пречат на работата

Ниски заплати и тежък изследователски труд пречат на областните управители да намират качествени юристи и специалисти, които да се занимават преписките, свързани с държавната собственост, установи проверка на „Класа“. Средната заплата за специалист е 340 лв., а самите областни управители взимат по-малко пари от шефовете на дирекции в министерства. Средното възнаграждение на губернаторите е 1000 лв.
За да бъдат стимулирани служителите, най-добрите от тях са включвани в експертни групи, където си докарват по още 200 лв. отгоре.
Областни управители са категорични, че са извършили необходимите съкращения в администрациите си и че работят на минимума.

Станете почитател на Класа