Общините настояват държавата да им плаща такси

Държавата иска да провежда национална политика „с местна пита“. Това заяви вчера пред „Фокус“ изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Гинка Чавдарова.
„В условията на криза общините поставят много остро и втора голяма несправедливост. Тя е, че държавата иска да провежда национална политика с местна пита. Т.е. – държавата освобождава за десет години напред собственици на имоти, които са реализирали енергийна ефективност, но не ги освобождава от държавни данъци, а ги освобождава от местния данък”, обясни Чавдарова.
Тя допълни, че в НСОРБ също имат много идеи за справяне с кризата. Едно от предложенията е държавните учреждения също да плащат такса за услугите, които общините им извършват.
„Знаем, че вероятно ще срещнем сериозен отпор от централната власт. Предложенията са свързани с това, че ако сме в толкова тежка ситуация, „безплатните обяди”, които дава местната власт на държавните учреждения, трябва да се прекратят”, казва още Гинка Чавдарова. Общините ще съкратят бюджетите си с 91 млн. лв, а намалението влиза в сила от 1 юли.
Тя мотивира предложението с факта , че общините също са задължени да плащат услуги, които държавните учреждения им предоставят –като например услугите по кадастралните планове.
НСОРБ ще поиска и нов закон за местните данъци и такси, който още от 2011 г. да донесе положителна промяна по отношение на приходната част в общинските бюджети.

Станете почитател на Класа