Разговорът чрез медиите крие опасности

Министерството на финансите реагира остро вчера срещу твърденията на заместник-ректора на СУ Иван Петков, че университетът е получил със 700 хил. лв. по-малка субсидия от нужната за заплати. В тази връзка ведомството напомни в съобщение до медиите, че изплаща регулярно задълженията си по бюджета за 2010 г. Както и че субсидиите на всички ВУЗ-ове са орязани с 20%.
Наложи се Петков да уточнява, че не е обвинявал държавата за забавени субсидии, а заради това, че 700 хил. лв. не достигат за заплати. Което е факт.
Очевидно е, че когато разговорът се води индиректно, винаги има объркване по мрежата. Затова е добре проблемите да се решават очи в очи между институциите в държавата, освен ако целта не е да се провокират скандали. Което е излишно, като се има предвид, че и без това има достатъчно напрежение около орязаните субсидии за висше образование и притеснения как ще се съхрани качеството на обучението.
Затова, вместо да се разменят реплики и уточнения кой е виновен и кой е прав, по-добре е да се помисли какво може да се направи във време на криза за запазване на качеството на обучението у нас. Известно е, че кризите отминават, а икономиката винаги се нуждае от подготвени кадри. Те няма как да бъдат такива, ако в университетите няма кой да ги научи. А без пари това се превръща в задача без решение.


Станете почитател на Класа