Нeобходима е национална политика за образованието

В хода на изпълнението на бюджета за следващата година ще увеличим финансирането за тези университети, в които има добро състояние на науката. През октомври ще бъдат готови и рейтингите на висшите училища. Това съобщи вчера министърът на образованието Сергей Игнатов).
Идеята „ВУЗ-овете отличници“ да получават повече средства от по-посредствените учебни заведения по принцип е напълно логична. По този начин ректори и преподаватели ще се мотивират да предлагат качествено образование, вместо вечно да недоволстват от липсата на пари.
Два въпроса обаче остават отворени: по какъв критерий точно ще се определя кой университет има добро състояние на науката и кой – лошо, както и какъв ще е принципът, по който ще се определят рейтингите на ВУЗ-овете. Със сигурност ще се появят и ректори, които ще кажат, че университетът им е получил лоша оценка само защото те са близки или далечни с някоя политическа сила.
Всяка власт по традиция определя образованието като свой основен приоритет. Така и трябва да бъде, но не само в партийните програми. В стратегическа за обществото ни сфера като образованието не бива да има нито експерименти, нито започване „от нулата“ от страна на всяко ново правителство. Хаосът от последните 20-ина години е достатъчно красноречив, а резултатите са видни – все повече български студенти избират да учат в чужбина, а голяма част от най-способните, завършили у нас, също предпочитат да се реализират там. Затова в образованието трябва да има национална и дългосрочна политика. Само така ще оставим талантливите млади хора у нас.

Станете почитател на Класа