Защо разкриват нови специалности в СУ?

4 нови специалности ще има в Софийския университет през учебната 2011-2012 година, съобщиха вчера от висшето училище. Това са история и философия, оптометрия, фотоника и лазерна физика и квантова и космическа теоретична физика.
Очевидно е, че новите специалности едва ли ще бъдат от най-атрактивните за студентите, още повече че история и философия в момента съществуват като самостоятелни дисциплини, а техническата фотонна и лазерна физика например отдавна има по-добри традиции в техническите ни ВУЗ-ове.
Всичко това води до подозрението, че специалностите се създават само и само за да привлекат повече студенти, без предварителен анализ за необходимостта от тях и без оглед на това, доколко качествено ще е обучението на младежите. Обяснимо е желанието на най-старото висше училище у нас да се развива, но едва ли това ще стане точно с тези нови специалности и точно в този момент на финансова и икономическа криза. Ректорите често напомнят, че бюджетите им са на жизнения минимум, и даже планират да съкратят срока за магистратурите. Ако СУ потърси специалисти от други ВУЗ-ове за строго профилираната оптометрия например, това едва ли ще облекчи бюджета. А ако новите специалности в СУ се правят само за да привлекат допълнително студенти заради държавната субсидия, която се отпуска за един студент, това буквално ще дръпне университета назад. Защото и сега има много незапълнени бройки в различните специалности, а създаването на такива само заради субсидията по никакъв начин няма да вдигне качеството на висшето ни образование.
Може би точно затова сега е времето за един широк обществен дебат за висшето образование у нас, по подобие на този за бъдещето на БАН. Защото, ако хаосът продължава, скоро ще изгубим най-ценния си капитал – кадърните млади хора.

Станете почитател на Класа