Правилата са за всички

Около 900 хиляди лева обществени пари е похарчила държавата за обезщетяване на потърпевшите от полицейско насилие по общо 27 дела, съобщиха вчера правозащитни организации. Те призоваха за промени в Закона за МВР в частта му за използване на оръжие и цитираха констатация от Страсбург, че силовото ведомство у нас често прикрива своите служители, когато те извършват нарушения.
И без констатацията от съда в Страсбург фактите са достатъчно красноречиви – България отдавна е нещо като черната овца в Европейския съюз, когато става дума за полицейски произвол и правата на човека. Проблемът не може да се обвърже с конкретна партия, защото ни съпровожда вече с няколко правителства от 90-те години насам.
Че МВР е консервативна система, което има своите плюсове и минуси, е ясно. И все пак е недопустимо случаи на полицейско насилие да бъдат потулвани, каквото е заключението на съда за правата на човека. Когато някой е нарушил правилата и има доказателства за това, той трябва да понесе своята отговорност, независимо дали е обикновен гражданин или служител на МВР. Тук дори не става дума за възмездие, а за изграждане на по-високо доверие към структурите на полицията, от което ще спечелят и полицаите, и цивилните граждани. Крайният резултат съвсем логично ще бъде и постигането на по-ефективна борба с престъпността. Защото от гражданския контрол над МВР, взаимното уважение и спазването на правилата печели единствено държавността.

Станете почитател на Класа