Трябва стратегия за трансплантациите

Пациентски организации поискаха вчера оставките на директорите на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Теодора Джалева и на центъра "Фонд за трансплантации" София Мутафчийска. Мотивите за това са, че фондът не е изразходвал парите, които са отпуснати за трансплантации, а изпълнителната агенция не е изготвила необходимите регистри, което според организациите означава, че не се работи.
За съжаление пациентите за пореден път са прави. Извършените трансплантации у нас се дължат преди всичко на инициативата на отделни лекари и болници, а не на държавните структури, които отговарят за тази дейност. При фонда за трансплантации вечното оправдание „няма пари“ не само че не важи, ами е и с обратен знак. Кабинетът отпусна на тази структура 5 млн. лева, от които са усвоени едва 300 хил. лева. И това при условие, че хиляди болни и техните семейства са отправили единствената си надежда за лечение и нормален живот към тази институция.
Трансплантациите по принцип са животоспасяващи операции и почти навсякъде по света са обект на държавна политика. У нас има прекрасни специалисти, в последните години много болници се сдобиха и с модерна медицинска апаратура, но по отношение на дългосрочната стратегия този вид дейност си остава здравен и социален проблем. В това отношение трябва да вземем пример от страни като Германия и Франция, където трансплантацията отдавна е просто медицинска операция, а не рядко срещано геройство.

Станете почитател на Класа