Къде е реалната борба с корупцията?

Бившият зам.-директор на Агенция „Митници" Антоний Странджев заяви пред bTV вчера, че хора, свързани с „акцизния бранш", са платили на „висш държавен ръководител“ от ГЕРБ 4 млн. лева, за да бъде отстранено ръководството на митниците, което засегнало множество интереси.
Това е поредното сериозно твърдение за корупция у нас, което при това идва от бивш висш държавен служител. Думите на Антоний Странджев предизвикаха порой от политически реакции, но най-адекватната, която очакват и хората, е да започне реална проверка по случая от страна на компетентните органи. Защото твърдението на бившия митнически шеф поражда много сериозни въпроси, като например защо, след като е разполагал с такава информация още от миналата година, не я е огласил много по-рано.
Когато корупционните скандали се превръщат в повод за политически престрелки, без реално да се разследват и съответно да се докажат или оборят с факти, ефектът от това е по-скоро отрицателен.
Почти нулевият интерес към скандала със СРС-тата у нас от страна на чуждестранните европейски депутати е доказателство, че в ЕС не се интересуват особено от вътрешните ни партийни страсти.
Докладите на ЕК вече няколко пъти категорично ни казват, че в Брюксел очакват резултати от борбата с корупцията по високите етажи у нас. Всичко друго, включително и най-пикантните медийни изяви, си е само хвърляне на прах в очите. Българите вече се умориха от това и също искат истинска борба с корупцията. Само така ще повярват, че нещо се прави.

Станете почитател на Класа