Може ли обществен съвет да пази правата на пациентите?

Министър Стефан Константинов създаде обществен съвет за правата на пациентите, съобщиха вчера от Министерството на здравеопазването. В него влизат представители на пациентски и съсловни организации, служители на здравното ведомство, на социалното министерство и на здравната каса. Целта на съвета е „да защитава правата и интересите на всички пациенти, без оглед на конкретни заболявания, диагнози и страдания“.
На теория звучи добре, но за съжаление българската действителност отдавна е доказала, че създаването на обществен съвет по даден проблем не означава непременно, че нещо ще се случи. Факт е също така, че създаването на този орган закъсня. Почти през ден граждани с най-различни заболявания се оплакват от елементарна липса на условия за лечението им, като един от най-фрапантните случаи е от края на миналата седмица. Тогава стана ясно, че от 5 млн. лева във Фонда за трансплантации са усвоени едва 300 хил. лева, при условие че хиляди пациенти чакат за подобен род операция. Затова и новият обществен съвет за правата на пациентите изглежда по-скоро като отчитане на дейност и замазване на очи.
Всъщност този съвет би могъл да бъде и полезен, но ако действително върши някаква работа. Защото на обикновения човек, който е изнудван в болницата или е станал жертва на лекарска грешка, изобщо няма да му стане по-леко от това, че някакви хора се събират да си говорят веднъж или два пъти в месеца. Времето на многото приказки за реформи в здравеопазването трябва да свърши, време е за действия.

Станете почитател на Класа